Flygbussen i Örnsköldsvik försvinner troligtvis från 16 juni. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Flygbussarna dras in

1:24 min

Resenärerna på flygbussarna i Örnsköldsvik är för få. Därför föreselår Kommunstyrelsen att bussarna dras in. Under förra året åkte drygt 7 500 resenärer med flygbussen. I snitt är det tre resenärer per tur.

Pelle Stjärnberg har varit på jobbresa i Örnsköldsvik och tar flygbussen till flygplatsen.

- Jag tar bussen för jag tänker på miljön. När jag landade i Örnsköldsvik igår såg jag att de flesta åker taxi, säger han.

Anledningen till att bussarna dras in är att det i snitt bara är tre resenärer per busstur. Och kostnaden för bussarna ligger på 1,4 miljoner det här året. Det är inte ekonomiskt hållbart säger Roger Burland, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden till P4 Västernorrland.

Förra året var det trots allt 7500 resenärer som valde att ta flygbussen. För dessa kommer det nu att bli dyrare att ta sig till flyget. Istället för att betala 90 kronor för en enkeltbiljett på flygbussen hänvisas resenärerna till att ta taxi eller egen bil. Taxin kostar 230 kronor om det är möjligt att dela taxi med någon annan. En egen taxibil ut till flygplatsen kostar 520 kronor. Att ta egen bil och parkera på flygplatsen det kostar 90 kronor per dygn.

Pelle Stjärnberg tycker att fler borde tänka på miljön och välja flygbussen. Men han tror att många väljer taxi för att det upplevs som smidigt.

- När du har landat står det alltid taxibilar på flygplatsen,. Det är bara att säga var du ska åka och sedan dra kontokortet. Oftast betalar du inte själv utan det är ett företag. Då bryr du dig inte om kostnaden, säger han.

Bussarna kommer antagligen att dras in från den 16 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista