1 av 3
Lars Bränsström, vägföreningen i Kvarsätt i Sundsvalls kommun. Foto: Annelie Ledin
2 av 3
Vägbron vid vägen i Hov. Foto: Annelie Ledin
3 av 3
Erland Solander (M) Ordförande Stadsbyggnadsnämnden. Foto: Annelie Ledin
Sundsvall

Bron skulle ha åtgärdats för två år sedan

En vägbro som Sundsvalls kommun nu vill överlämna skötseln av till vägföreningen i Hov, fick anmärkningar på besiktningen för tre år sedan. Fel som ännu inte åtgärdats. Enligt trafikverket skulle de akuta felen ha åtgärdats inom ett år.

– Jag vet inte vad vi ska göra, ska vi behöva tjata på dem. Det här är en bro där det går skolbussar, de borde ta säkerheten mer på allvar, säger Lars Brännström boende i Hov och ordförande i vägföreningen.

Sundsvalls kommun håller just nu på att överlämna alla landsbygdsvägar och broar till vägföreningar i kommunen. Efter att räckesståndarna på just den här bron klippts av i marknivå av plogbilen så fick man en anmärkning i trafikverkets besiktning. Kommunen gjorde då en provisorisk lagning. Räcken och räckesståndare svetsades i hop.

En andra besiktning från Svensk Broinspektion anmärkte sedan på den svetsningen. Broräcken får inte svetsas då de ska vara något flexibla och inte stumma vid en krock. Det bekräftas också av experter på Trafikverket när vi ringer och frågar. 

Åtgärdsklassen i de båda besiktningarna bestämdes till ett år när det gäller att åtgärda räckena. Nu tre år senare när bron ska överlämnas är vägföreningen oroliga att kommunen inte kommer att åtgärda det här felet och några fler, mindre akuta fel på bron. Totalt finns ett underhållsbehov på bron för uppemot ett par hundra tusen kronor.

Anders Calissendorf är ansvarig på kommunen för överlämningen av den här bron, han säger att det nu pågår en upphandling på en reparation av den här och flera andra broar i kommunen. Han kan inte säga om det är bara räcket som då ska åtgärdas eller om hela bron ska nollas från fel.

Erland Solander (m) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Han säger att alla broar med fel kommer att åtgärdas, men kanske inte helt.

– Det är ju inte en splitterny bro man överlämnar, men de ska ju vara i dugligt skick, säger han.

Men de fel som finns med i besiktningen, även de som inte är akuta men behöver åtgärdas inom en tioårsperiod, kommer de att åtgärdas innan broarna lämnas över?

– Det kan jag inte säga eftersom det inte är jag som ska renovera bron, men i och med dugligt skick, då tycker jag det låter som att då ska den vara i ett bra skick, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista