Sundsvall

17-åring begärs häktad för grov våldtäkt

4:48 min

Tre ungdomar och en äldre man är misstänkta för inblandning i en grov våldtäkt mot en 14 årig pojke i Sundsvall.

En 17-årig pojke från Sundsvall begärs nu häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Han är misstänkt för att tillsammans med en 13-åring begått övergrepp på en annan pojke under 15 år.

Uppgifterna ska ha kommit till polisens kännedom i samband med en annan polisutredning.

Övergreppet har enligt kammaråklagare Jens Göransson begåtts hemma hos mannen, som är känd för sitt engagemang för ungdomar, i området där han bor.

Han sitter också anhållen, misstänkt för medhjälp till den grova våldtäkten.

– Han är känd för att ungdomar brukar vistas hos honom, säger kammaråklagare Jens Göransson, som ännu inte beslutat om den äldre mannen ska häktas eller inte.

Det beslutet kommer senast i morgon fredag klockan 12 på dagen.

– Medhjälp innebär att han främjat gärningen med råd och dåd som det heter i lagtexten.

Vad innebär det mer konkret?
– I det här fallet innebär det dels att man har befunnit sig i hans lägenhet. Sedan har han också på olika sätt stöttat gärningen. Men vad det innebär vill jag inte gå in på ännu.

Övergreppet ska ha skett under påskhelgen, och en 17-årig pojke har begärts häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn. En 13-årig pojke är också misstänkt för att ha deltagit i själv våldtäkten.

Eftersom han inte är straffmyndig är han släppt och ska lämnas över till sociala myndigheter för utredning. En femtonårig pojke är liksom den äldre mannen misstänkt för medhjälpt till våldtäkten.

– Det är våldtäkt mot barn som jag rubricerar som grovt eftersom dom varit fler gärningsmän vid händelsen, säger kammaråklagare Jens Eriksson.

Kan du säga någonting om själva gärningen?
– Av utredningstekniska skäl släpper jag ingenting av hur själva våldtäkten gått till, men det är två huvudgärningsmän, och de har gett sig på en pojke som är under 15 år.

Läs mer:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista