En demenssjuk kvinna och hennes vårdare. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Västernorrland

"Blev en plåga att gå till jobbet"

1:30 min

En demenssjuk person fick en kvinna inom vård och omsorg att säga upp sig. Hon fick ont i magen, slutade sova och kände en rädsla för sina barn.
– Hon fick ge upp, hon klarade det inte psykiskt att gå i den här miljön, säger Marina Fasth, huvudskyddsombud, Kommunal.

Demenssjuka personer kan ha en diagnos som gör dem väldigt aggresiva och hotfulla mot sina egna vårdare.

Det är ett krävande jobb som kräver särskilda kunskaper i bemötande – och hur du avvärjer dig från en våldssituation.
– Vi har ju avvärjningsteknik för att komma bort ifrån personen, hur man vänder sig och om man blir fasthållen, säger Carina Sjölander, demensvårdsutvecklare på Sundsvalls Kommun.

En förutsättning för att jobbet ska fungera är att vårdaren och brukaren har en relation till varandra.
– När man kommer in på ett rum till en boende, det ska vara ungefär som på fångarna på fortet, det gäller att hitta nyckeln till vad som fungerar hos just den här personen, säger Carina Sjölander.

Jobbvåld är i förstahand ett arbetsmiljöproblem som ska lösas av arbetsgivaren säger Gudrun Westberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand.
– Det ska ju arbetsgivarna ha rutiner för, hur, när det ska polisanmälas, vem som ska polisanmäl, säger hon.

Finns rutinerna i Västernorrland?
– Det är svårt att svara på generellt, men både och, säger Gudrun Westberg.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Läs mer:

Demenssjukdomar

Uppskattningsvis 150 000 svenskar lider av någon form av demens. Ungefär 65 procent har Alzheimers sjukdom, 10 procent vaskulär demens och 5 procent frontallobsdemens.

Risken för att drabbas av en demenssjukdom ökar med åldern. Andelen demenssjuka väntas öka efter 2020 i takt med att den svenska befolkningen blir allt äldre.

Källa: Kunskapsguiden.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista