Stina Svensk, Jenny Thurme och Jenny Sahlin vill ha tillbaka Elie El Koreh till klassen. Foto: Annelie Ledin
Sundsvall

Byråkrati försenar återvandring

Alla tillstånd är nu klara för att den libanesiske familjen El Koreh ska få komma tillbaka till Sundsvall. Men nu ställer i stället den svenska byråkratin till så att det blir förseningar för familjen och stora kostnader för att kunna komma tillbaka

Familjen El Koreh utvisades efter mer än fem år i Sverige. Klasskamraterna till barnen, Elie elva år  och Mari Belle åtta år, protesterade och skrev protestbrev till kungen och statsministern, utan resultat.

Men eftersom båda föräldrarna har fasta jobb i sverige har de nu lyckats få arbetstillstånd och hoppas på att kunna resa tillbaka, helst innan vårterminen är slut, för barnens skull.

Men kriget i Syrien gör att familjen istället måste resa till Jordanien för att få sina uppehållstillstånd, dessutom måste man flyga dit två gånger med två veckors mellanrum eftersom Sveriges ambassad i Jordanien inte samarbetar med konsulatet i Libanon, en merkostnad för familjen på minst trettio tusen kronor.

På ambassaden i Jordanien säger migrationssekreterare Gunilla Hjort att hon beklagar de extra kostnaderna och förseningarna som uppstått för familjen, men att man har regler som säger att bara en ambassad kan lämna ut handlingarna, inte ett konsulat som det i Libanon.

En vän till familjen säger att familjen är pressade av förseningarna och över att ha fått låna i hop pengar för de dyrare kostnaderna men att man ändå är beslutna att komma tillbaka. Familjen tror att allt bör vara klart om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista