"Det handlar om människor, inte statistik", säger Michael Anefur
Västernorrland

Hemlösa i fokus i Sundsvall

I Socialstyrelsens mätning 2011 fanns 428 hemlösa i Sundsvalls kommun. Idag var de i fokus.

Regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur fanns på plats i kommunhuset och diskuterade hemlöshet med ett 40- tal deltagare.

Kommunens arbete kan bli bättre, menar han.

– Budskapen är väl två egentligen, dels att man ska ha en ordentlig kartläggning av hur det här med hemlöshet i olika situationer ser ut i den aktuella kommunen.

Och det andra budskapet; det här handlar om människor, enskilda människor. Det är inte statistik, det är inte staplar, det är enskilda individer som i någon mening faktiskt har rätt till en bostad.

Han kommer jobba som hemlöshetssamordnare under 2012, som ett bollplank för kommunerna.

Det blir inga extrapengar, det handlar för kommunerna om att göra om och göra rätt.

En av de akut hemlösa, de är 29 stycken i Sundsvall, som hemlöshetssamordnaren Michael Anefur talar om heter Roger Andersson. Han menar att livet kan svänga snabbt.

– Jag hade haft andrahandsboenden, men de tog slut helt enkelt, säger Roger. Sedan sökte jag själv men jag fick inte tag i någon lägenhet.

Regeringens hemlöshetssamordnare är i Sundsvall idag, vad skulle du vilja ställa för fråga till honom?

– Ja, i så fall varför det tar sån lång tid innan det händer någonting över huvud taget?

Hemlöshetssamordnare Michael Anefur svarar:

– Det kan mycket väl ta lång tid att utreda ett ärende om det finns komplikationer, men det ska särskiljas ifrån rätten att få en bostad. Se till att det finns bostäder - omedelbart.

Situationen för Sundsvalls hemlösa ska bli bättre. De ansvariga i kommunen kommer bindas till ett kontrakt, ett letter of intent, med hemlöshetssamordnare Anefur.

– Om någon kommer och inte har en bostad, eller håller på att bli vräkt, så ska det finnas en rutin och det ska sätta igång direkt.

– Om ett år kommer jag tillbaka till Sundsvall, då går vi igenom alltihopa och ser hur det har blivit, avslutar regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista