Länssjukhuset Sundsvall/Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Västernorrland

Gör plats för ny strålkanon

Idag påbörjas bygget av en nu strålkanon på länssjukhuset i Sunsdvall och när den står klar under nästa år innebär det att fler cancersjuka i länet slipper åka till andra landsting för att få behandling.

En ny strålkanon i Sundsvall innebär att allt fler patienter kan få sin behandling i länet och slipper åka till andra sjukhus.

Den strålkanon som funnits i Sundsvall i tio år har använts i stor utsträckning. Men nu investerar man alltså i en ny strålkanon eftersom behovet är ännu större.

I dag kan man behandla mellan 45-50 patienter per dag. Men nya strålkanonen räknar man med att kunna behandla mellan 70 och 75 patienter per dag. Kostnaden för strålkanonen beräknas ligga på cirka 40 miljoner kronor.

För att få plats med strålkanonen kommer man behöva bygga om delar av de nuvarande lokaler och det innebär en tillbyggnad på ca 350 kvadratmeter. Den nya strålkanonen väntas vara klar att användas 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista