Sundsvall

Häktade för gruppvåldtäkten

Både den 17-årige pojken samt den 76-årige mannen som misstänks ha deltagit i en gruppvåldtäkt mot en 14-årig pojke, häktades under fredagseftermiddagen.

17-åringen häktades misstänkt för grov våldtäkt mot barn efter att ha våldtagit en 14-årig pojke i 76-åringens lägenhet, samtidigt som händelsen filmades.Den 76-årige mannen som var med under våldtäkten häktades misstänkt för medhjälp till grov våldtäkt mot barn då han befann sig i lägenheten då det hände.

I förhör har det framkommit misstankar även om tre fall av sexuellt ofredande mot unga pojkar, och det kan även finnas fler såna fall, det säger Jens Göransson som är kammaråklagare:

– Målsägande i de delarna är delvis misstänkta i den stora utredningen, och det handlar om att den här äldre mannen ska ha tafsat på dem, utanpå kläderna, säger han.

De pojkar som är misstänkta för inblandning i våldtäkten, förutom 17-åringen en 13-årig pojke som också misstänks ha utfört själva gärningen, och en 15 årig pojke, som misstänks för medhjälp, ska alltså själva ha blivit utsatta för sexuella ofredanden av den äldre mannen, enligt de första förhören.

Mannen har under flera år engagerat sig för utsatta ungdomar i området där han bor. 76 åringens lägenhet har fungerat som något av en inofficiell fritidsgård.

Nu misstänker kammaråklagaren att flera ungdomar kan ha blivit utsatta för sexuella ofredanden i mannens lägenhet.

– Det finns indikationer på att flera ungdomar utsatts för såna här saker, men där har vi inga namn ännu, säger Jens Göransson.

Under fredagens häktningsförhandlingar, som hölls bakom stängda dörran, så spelades en film upp som visar övergreppet på den 14-årige pojken. Det ska ha begåtts i början av april.

På internet förekommer uppgifter om att det som hände var att några grabbar bara brottades med varandra, men enligt kammaråklagaren så är det ingen tvekan om att filmen visar ett grovt sexuellt övergrepp.

– För att det ska bli ett grovt sexualbrott kan inte kläderna vara på hela tiden, och det är de inte.

Hur reagerade mannen på filmen?

– Ingenting alls faktiskt.

Men hur reagerade mannen på att det här ska ha skett i hans lägenhet?

– Han menar på att han inte förstått vad som pågått, han menar på att det var något form av brottning bara, säger kammaråklagare Jens Göransson.

Mannen själv nekar alltså till alla anklagelser, han har inte sett det som hänt. Den 17-årige pojken medger ofredande, men inte att det ska ha förekommit något sexuellt övergrepp.