En undersökning från Linköpings Universitet visar att hälften av alla allvarligare sexuella övergrepp sker mellan ungdomar själva. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix. :
Västernorrland

Många anmälda våldtäkter bland unga

Emma: ”Om man vägrar räknas det som en våldtäkt”
1:46 min

Under årets första fyra månader har 61 våldtäkter polisanmälts i länet. Nästan hälften av dem rör barn under 18 år. En undersökning från Linköpings Universitet visar att hälften av alla allvarligare sexuella övergrepp sker mellan ungdomar själva.

Fanny går på gymnasiet i Örnsköldsvik och hon tror att det inte är helt ovanligt att unga utsätter jämnåriga för övergrepp.

- Man kanske gillar en kille, men så hotar killen med att han inte vill vara tillsammans med tjejen om hon inte har sex med honom, säger hon.

I vissa fall kan det också vara att ena parten inte kan ta ett nej.

- Om man vägrar ha sex men blir utsatt för det ändå räknas det som en våldtäkt. Man måste själv också stå på sig och våga säga nej, säger Emma.

Var tionde tjej på gymnasiet har blivit tvingad eller övertalad att ha sex mot sin vilja. Det visar också undersökningen från Linköpingsuniversitet. Det kan börja med en kyss med någon man tycker om och som sen övergår till att man blir fasthållen och tvingad till sex. Men långt ifrån alla anmäler.

Enligt Carl-Göran Svedin, professor som står bakom undersökningen, finns det en stor okunskap om vad som är en våldtäkt. Många tror att det vid en våldtäkt används mycket våld och att det sker i samband med någon sorts överfall. Enligt Carl-Göran Svedin sker våldtäkter oftast av en person man känner och på en plats där man känner sig trygg, i hemmet eller till exempel på en fest med vänner. Okunskapen om våldtäkter göra att många fördömer offret.

- Om det till exempel är två personer i bekantskapskretsen blir det svårt att handskas med händelsen.  Om det är en kille med hög status på skolan får ofta han alla med sig trots att han gjort fel, säger Carl-Göran Svedin.

Han vill se en förändrad attityd och mer diskussioner i frågan. Men unga blir idag ofta lämnade åt sig själva:

-  De skulle behöva mer vuxenstöd och vägledning i diskussionerna. Någon måste våga prata om de känsliga sakerna, säger Carl-Göran Svedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".