Fabriken blev helt utbränd. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Varning för Nyhamnsfabriken

Kommande tisdag bjuder Sundsvalls kommun in till ett möte om det gamla fabriksområdet i Nyhamn, söder om Sundsvall. Flera bränder på området den senaste tiden har satt focus på dom risker som finns inom området.

--Kommunen vill helt enkelt informera om dom risker som finns när man vistas på det här området.

Det säger Sven-Åke Heninemo på Stadsbyggnadskontoret.

Både från den gamla cellulosafabrikens tid och den senare kemsik-tekniska fabrikens tid finns rester som kan beskrivas som rena miljögifter.

Det finns en plan att sanera hela området men det krävs en ansökan till Naturvårdsverket innan man kan gå fram med en totalsanering och innan ansökan kan lämnas in måste en utredning som Länsstyrelsen genomför bli klar.

– Vi hade hoppats kunna lämna in ansökan redan i höstas, säger Sven-Åke Heinemo, men arbetet har försenasts en hel del.

Nu bjuds boende i området in för att få se hur området ser ut och också vilka risker som finns för den som vistas inom området.

– Vi vill också förhindra att fler bränder uppstår och ett sätt kan vara att göra människor uppmärksamma på vilka faror som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista