Flera vindkraftsparker i Sollefteå kommun försenas. Foto: Scanpix
Västernorrland

Vindkraftssatsningar försenas

Jacob Norström: ”Vi jobbar för ett beslut i höst”
1:55 min

Vindkraftsbyggandet i länet försenas. Norska Statkraft skjuter på planerade investeringsbeslut i Sollefteå kommun. Och på sikt kan det norska intresset att investera i Sverige minska.

– Vi hade hoppats ligga lite längre fram i planeringen och att vi skulle kunnat fatta ett investeringsbeslut under våren. Som det nu ser ut kommer det senare i höst, säger Jacob Norström.

Nu finns också ett frågetecken när det gäller framtiden för investeringar i Sverige. Norge beslutade nämlligen införa elcertifikat på samma sätt som i Sverige.

Vad är då ett elcertifikat?

Elcertifikat kan de få som producerar el från förnyelsebara energikällor som vind, vatten och sol.

Certifikaten blir värdefulla till exempel därför att de som sedan levererar el till konsumenterna, vilket långt ifrån alltid är detsamma som de som producerat elen, måste köpa cerifikat i förhållande till hur mycket el de levererar. Den kostnaden hamnar sedan på den elräkning vi konsumenter betalar till leverantören.

Elproducenten tjänar pengar alltså både på elcertifikaten och på den el som kan säljas på elmarknaden.

Utan elcertifikat skulle inga vindkraftsparker byggas och det kan på sikt innebära ett förändrat vägval för norska Statkraft.

Certifikaten har gjort investeringar i Sverige lönsamma, möjligheten har saknats i Norge.

Men inte nu längre. Från nyåret finns elcertifikat också i Norge och dessutom en gemensam elcertifikatsmarknad med Sverige. Så investeringar på hemmaplan kan bli lönsammare för Statkraft.

Dock inte på en gång tror Jacob Norström vd Statkraft SCA Vind AB.

– Det blir nog inga större förändringar innan vindkraftproduktionen kommer igån på allvar i Norge. Och det dröjer ett par år, tror vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".