1 av 3
Lekparkerna i Örnsköldsvik byts ut mot stora mötesplatser som är till för alla åldrar. Foto: Martin von Krogh/SvD/Scanpix
2 av 3
Stadsträdgårdsmästare Elisabeth Strand Hübinette ligger bakom tankarna på att ersätta gamla nedslitna lekarpeker med fräscha mötesplatser. Foto: Lennart Sundwall
3 av 3
Ritning över Mellansels mötesplats. Källa: Örnsköldsviks kommun
Västernorrland

Lekparker blir mötesplatser för alla

Elisabeth Strand Hübinette: ”De ska vara generationsövergripande”
1:46 min

Gamla och traditionella lekparker läggs ned och istället väljer Örnsköldsviks kommun att satsa på så kallade mötesplatser som vänder sig till alla åldrar.

I år byggs två nya mötesplatser och på sikt kommer 30 gamla lekparker att försvinna.

– Vi bygger så säkert vi kan när det gäller trafikmiljö. Barnen ska kunna ta sig till våra mötesplatser på ett säkert sätt, säger Elisabeth Strand Hübinette, stadsträdgårdsmästare.

Fyra sådana här mötesplatser är klara: i centrala stan, Myckling (Själevad), Arnäs och Järved. I höst byggs mötesplatser i Hörnett och Mellansel.

Varje mötesplats har ett tema. I Hörnett är det sport som gäller. Där byggs en BMX-bana, hinderbana och ett seniorgym. I Järved har kommunen byggt med naturen som tema.

– Jag gillar verkligen kombination lekpark och skog säger Titti som är förskollärare på skolan i Järved. Här finns något för alla åldrar.

Upp emot en miljon kostar varje mötesplats att bygga.

– Vi försöker sprida ut det här över hela kommunen, säger Elisabeth Strand Hübinette, nu är snart turen kommen till Domsjö och Husum.

En rundringning till länets kommuner visar att Örnsköldsvik är ensam om den här satsningen. Fast Sundsvall är kanske på gång. Parkchefen Björn Nilsson säger sig gilla Öviksmodellen.

– Den ser bra och tilltalande ut, säger han. Nu renoverar vi våra 80 lekparker vid behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".