Protester mot skolnedläggningarna i Kramfors. Foto: Ulla Öhman/Arkiv
Kramfors

Inget gehör för skattehöjning för skolan

1:36 min

– Höj kommunalskatten med 40 öre under två år och låt intäkterna gå oavkortat till skolan. Det föreslår Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp i Kramfors. Men övriga partier verkar kallsinniga till förslaget.

– En temporär skattehöjning ger en möjlighet för våra skolor att överleva. Det är kris inom skolan nu.  Förslaget skulle ge två omställngsår och vi behöver den här fristen, säger Bertil Böhlin (C) som har sin fullmäktigegrupp bakom sig i förslaget att höja kommunalskatten med 40 öre och låta pengarna gå till BKU-förvaltningen för att i första hand behålla nuvarande lärartäthet.

Bertil Böhlin säger att han liksom alla politiker i Kramfors är medveten om att kostymen måste krympas men säger att än har politikerna inte lyckats med det och att det därför skulle vara bra med två år till för att arbeta fram en bra organisation.

Men Centern kommer att få svårt att genomdriva skattehöjningen. Alliansen i Kramfors har spruckit redan tidigare. Moderaten Johan Nordenmark säger att hans parti inte hunnit diskutera frågan men att han själv säger absolut nej till en skattehöjning. Verksamheten i skolorna måste rymmas inom kommunens nuvarnade budget, säger han.

– Det är ett snabbt och populistiskt utspel utan rejäl eftertanke, säger kommunalrådet Micael Melander (S). Han har heller inte hunnit prata med partikamrater eller Vänsterpartiet men säger själv bestämt nej till en skattehöjning.

– Om man stoppar in pengar under ett par år så får man ännu svårare att anpassa sig till det läge man ändå måste nå fram till på grund av elevminskningarna.

Men det finns de som är positiva till en skattehöjning. Föräldraföreningen Dunthyl har inte tagit något gemensamt uttalande vad gäller höjda skatter men frågan har diskuterats bland föräldar. En av de aktiva i Dunthyl, Eva Rovio som är skolbarnsförälder i Bollstabruk, säger att hon ser fördelarna med att göra en punktinsats med höjd skatt under ett eller två år.

– Själva skolhusfrågan skulle vara i samma situation oavsett en skattehöjning men man kunde under ett par år rädda situationen vad gäller lärarna. Det är få lärare nu och det är väldigt svårt för elever och lärare ute på skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista