1 av 2
Ulf Breitholtz är tillväxtchef i Kramfors framför en del av utställningen av nya övesiktsplanen som visas bland annat på biblioteket. Foto Ulla Öhman
2 av 2
foto Ulla Öhman
Kramfors

Hur ska Kramfors se ut i framtiden?

1:08 min

Det har gått 22 år sedan den förra översiktsplanen gjordes men nu är en ny på gång. Och i sommar är sista chansen för Kramforsborna att tycka till och framföra synpunkter på hur kommunens mark- och vattenområden ska användas i framtiden.

I en översiktsplan talar en kommun om hur den vill använda sina marker och vatten i framtiden, var det ska byggas och vilka områden som ska vara till för friluftslivet till exempel.
Man kan säga att det är den politiska viljeyttringen för framtiden och den ska användas när kommunen och andra myndigheter fattar beslut i enskilda ärenden om till exempel byggande och resursutnyttjande.

Det är länge sedan Kramfors gjorde en översiktsplan. Den förra, den som fortfarande gäller, är från 1990 och har sedan bara aktualitetsförklarats i varje mandatperiod.  Men nu är det hög tid för en ny, tycker kommunalrådet Micael Melander.

– Det har gått alldeles för lång tid! Förmodligen har man prioriterat annat och så har det inte varit så mycket byggande i kommunen. Det tar tid att ta fram en ordentlig översiktsplan men det håller vi på med nu.

Det går fortfarande att påverka den översiktsplan som nu ska börja gälla när kommunen har klubbat igenom den, vilket förmodligen kan ske innan det här året är över. Men det beror lite på hur många synpunkter som kommer in, säger Ulf Breitholtz som är tillväxtchef i Kramfors kommun.

Den stora samrådsprocessen är redan avslutad och många har haft synpunkter som man sedan har gått igenom och arbetat in i planen. Det har suttit massor av grupper och gått igenom planen. Men det är inte för sent än.

– Nu ska planförslaget visas upp på en utställning fram till slutet av juli. Då kan vem som helst tycka till och framföra synpunkter till kommunen. Det kan man till exempel göra genom att skicka ett mail.

– Några jättestora förändringar tror vi inte att det kommer att bli längre, men har vi till exempel missat något eller gjort fel så tar vi självklart hänsyn. Vi kommer att ta till oss alla synpunkter och också redovisa dem och förklara motivet till hur vi har beaktat dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista