Så här såg väg 335 ut i april i år. Foto: Anna Ahlström/Arkiv
Örnsköldsvik

16 miljoner saknas till 335:an

Trafikverkets förstudie när det gäller upprustningen av väg 335 mellan Sidensjö och Överhörnäs visar att det billigaste alternativet kostar 60 miljoner kronor. Det finns bara 44 miljoner upptaget i budgeten och därför tvingas Trafikverket senarelägga en del åtgärder.

Förstudien ligger nu ute på remiss fram till den 12 juni. Sedan väntar samtal med bland annat Länsstyrelsen innan Trafikverket tar beslut.

Väg 335 är olycksdrabbad, bland annat en dödsolycka efter det här vägavsnittet och i de tre olika alternativen som Trafikverket tagit fram finns en breddning av vägen. Med bara några decimeter i det billigaste alternativet som kostar 60 miljoner.

För 68 miljoner kan vägen breddas från 6,2 meter till 7,5 meter. Och för 80 miljoner finns det plats med en 3,5 kilometer helt ny vägsträckning. Vilket skulle innebära att man bygger bort de två befintliga och mycket trånga broar som finns efter vägen.

Efter väg 335 finns två vattentäkter. Den som ligger i byn Gerdal försörjer stora delar av Örnsköldsviks kommun med dricksvatten. Denna täkt måste skyddas inför framtiden och här finns 6 miljoner öronmärkta för just det projektet.

Remisstiden går ut den 12 juni och byggstart kan ske tidigast 2014. Frågan är vad som ska prioriteras bort när pengarna inte räcker till?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".