Domsjö Fabriker planerar att bygga en demonstrationsanläggning för tre miljarder. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Domsjöfabriker vill stänga reningsanläggning

Domsjöfabriker i Örnsköldsvik vill stänga delar av sin reningsanläggning för att minska risken för legionellasmitta i vattnet kring fabriken.

Men man måste göra mer för att riktigt komma tillrätta med problemet på sikt, det kom fram vid en förhandling i frågan i mark- och miljödomstolen igår

Förra sommaren uppmättes höga halter av legionellabakterier i Örnsköldsviksfjärden. Bakterierna kan leda till Legionella som är en sorts lunginflammation.

För att bakterien ska kunna smitta människor krävs det att de kommer ner i lungorna via små vattendroppar.

I en del av Domsjö Fabrikers anläggning finns alltså legionellabakterier, som också sprditis ut i fjärden. Vid en förhandling i Mark- och miljödomstolen igår deltog Örnsköldsviks kommun, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Alla ställde sig positiva till att stänga delar av reningen. Men ställde samtidigt vissa krav på Domsjö Fabriker. Man måste utreda hur man ska bli av med legionellabakterierna på sikt.

Om Domsjö Fabriker får stänga en del av anläggningen kommer istället utsläppen av syreförbrukande ämnen att öka. Vilket istället kan påverka miljön kring fabriken.

Mark- och miljödomstolen kommer med sin dom i frågan den 8 juni.

Örnsköldsviks kommun avråder fortfarande från användning av vatten från Örnsköldsviksfjärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista