Räddningsbåten där Anders Östlund fanns ombord anländer till land med de nödställda. Foto: Börje Öhman/Polisen Västernorrland
Kramfors

Han räddade kanotisterna

Anders Östlund: ”Det är jättekallt i vattnet”
3:22 min

Anders Östlund från räddningstjänsten Härnösand var en av de som drog upp de två personer som under tisdagen hamnat i nödläge när deras kanot börjat ta in vatten.

Kanotiserna var ute och paddlade i Norafjärden vid Höga kustenbron när deras kanot började ta in vatten.

– Vi fick höra från helikoptern som var med i övningen att de såg kanotiser som behövde hjälp. Och vi visste att det inte var några kanotister med i vår övning, så vi satte högsta fart dit, berättar Anders Östlund.

– När vi kom fram var de frusna. De satt i en kanot som var vattenfylld och som hölls upp till ytan av personer i två andra kanoter. De var jätteglada att vi kom.

Kanotiserna hade tur i oturen att det just den dagen pågick en stor katastrofövning i området där flera räddningsenheter fanns på plats.

– Det är jättekallt i vattnet nu, man klarar sig inte länge om man inte har överlevnadsdräkt eller annan utrustning, säger Anders Östlund.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".