1 av 2
AIK Hockey i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Samtidigt som AIK hockey lägger ner sitt A-lag så pågår bygget av arenan för en annan is-sport, curlingen, för fullt på Högslättens idrottsplats. Foto: Ulla Öhman
Härnösand

"Som ett slag i magen att A-laget läggs ner"

1:28 min

För spelarna kom det som en chock när de i går kväll fick beskedet att AIK Hockey i Härnöasand lägger ner sitt A-lag.
– Vi visste ingenting, det var ingen förvarning. Självklart är jag jättebesviken, säger lagkaptenen.

– Det är jättetråkigt att få beskedet från den förening man vuxit upp i och spelat i hela sitt liv, säger Robin Johansson, lagkapten för A-laget som nu läggs ner.
Han och hans lagkamrater fick beskedet helt överraskande i går kväll.

– Vi var kallade till ett möte men vi visste inte vad det skulle handla om. Att det var en sån här stor grej, det kom som ett slag i magen, säger Robin som nu inte vet om han har ett lag att spela i till nästa säsong.

P-O Söderlind som är ordförande för styrelsen i AIK Hockey Härnösand säger att det självklart är tråkigt men att man i det här läget måste se till hela föreningens bästa.

– Man måste förstå att vi inte kan riskera hela föreningen för att fortsätta spela i division ett. Det här är det enda vi kan göra för att få ekonomin i ordning.

Ett problem har varit att laget är så ungt, särskilt de egna spelarna från Härnösand. Man har värvat några äldre och det blir dyrt även om det bara handlar om resebidrag.
– Resor kostar, domare kostar. Sponsorintäkterna har minskat. Löner och istider har blivit dyrare. Vi har gått med underskott i några år. Ungdomslagen står för sina egna kostnader och vi kan inte begära att de ska betala för ett A-lag, säger P-O Söderlind.

– Nu blir det en ungdomsförening av AIK Hockey men förhoppningsvis har vi ett A-lag igen om två eller tre år.

Klubben kommer att starta ett J20 elitlag där de allra flesta av A-lagsspelarna får plats. De ska få spela mycket, lovar P-O Söderlind, över 30 matcher nästa säsong.

Men för Robin Johansson är det för sent:
– Jag är för gammal för J20. Jag vill gärna fortsätta spela men jag vet inte var. Jag får väl ringa runt och försöka hitta ett lag som vill ha mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista