Kostnaderna för HVB-hem har ökat i flera av länets kommuner. I Örnsköldsvik handlar det både om att kostnaderna för platser på HVB-hem ökar, men också om att antalet personer som är i behov av den typen av boende ökar. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Ökade kostnader för HVB-hem

1:23 min

Kostnaderna för HVB-hem har ökat i fler av länets kommuner. Där placeras barn och ungdomar som inte kan bo med sin familj, men också vuxna som måste bo i skyddat boende.

I Örnsköldsvik har placeringarna och kostnaderna ökat de senaste åren.

- Det handlar ofta om våld och alkohol, säger Jan-Olov Häggström (S), ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsvik.  

I Sundsvall ökade antalet ungdomar och vuxna som placerades på HVB-hem förra året. Och i Kramfors såg man också en ökad kostnad för att placera barn och unga.

Det handlar både om att kostnaderna för platser på HVB-hem blir dyrare, men också om att antalet personer som är i behov av den typen av boende ökar.

I Örnsköldsvik ser man en ökning av placering av vuxna, framförallt är det vuxna som är i behov av skyddat boende.

- Är det våld i nära relation och det finns behov av att skydda personer placeras dem i HVB-hem. De problemen har ökat de senaste två åren.

Jan-Olov Häggström kan inte förklara de ökade kostnaderna och det ökade behovet av HVB-hem. Men det handlar mycket om att kommunen måste jobba förebyggande.

- Vi har satsat på familjebehandling. Då behandlar vi familjer och det kommer vi fortsätta med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista