I Sundsvall finns fortfarande 428 personer som inte har något hem. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sundsvall

Vill ha fler lägenheter till hemlösa

Helén Nylander: ”Vi vill ha tillgång till fler”
1:47 min

428 Sundsvallsbor är bostadslösa, trots att allmännyttan följer båda lagen och direktiven från kommunpolitikerna. Men Sundsvalls kommuns bostadssociala enhet är kritiska mot Mitthem, som man önskar kunde bidra med fler lägenheter.

– Mitthem har 5500 lägenheter, vi har 55 andrahandskontrakt, säger Helén Nylander, områdeschef för vuxenstöd inom socialtjänsten i Sundsvall. Det innebär att vi har ungefär en procent av deras bostadsbestånd, och det är ju ett problem för oss givetvis. Vi vill ju ha tillgång till fler lägneheter förståss, hos samtliga hyresvärdar.

Det känns ändå som om Mitthem skulle vara det bostadsbolag som är mest generöst när det gäller att släppa lägenheter till den här utsatta gruppen.

– Ja, vi skulle ju önska att det var så, säger Helén Nylander vid socialtjänsten i Sundsvall.

Personer som behöver kommunens hjälp med hyror och kontrakt finns naturligtvis i hela länet.

Örnsköldsviks kommun får kontrakt efter behov hos sitt bostdsbolag Övikshem, liksom Ånge kommun hos ÅFA, Ånge fastighets och industri AB.

Men hur kommunala bostadsbolag skall göra sina affärer regleras i en ny lag som trädde i kraft 1 januari 2011; Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag.

Den säger att man ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer, och samtidigt klargörs i lagen att ett affärsmässigt perspektiv är förenligt med ett aktivt samhällsansvar.

Hans Selling, vd Mitthem, menar att man i Sundsvall följer lagen fullt ut, och att ägaren; Sundsvalls kommun, är nöjd.

– Det är ju så här att vi har ett ägardirektiv, där det står att vi ska ta vår andel av de bostadssdociala kontraktena i kommunen, och det gör vi, menar Selling. Vi tar till och med en större del än vår andel, så där lever vi upp till ägardirektiven och lite mer till.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".