1 av 2
2 av 2
foto Ulla Öhman
Kramfors

Tungt för nämnder att hålla budget

Ännu mindre pengar nästa år
1:08 min

Även i år brottas de båda stora nämnderna i Kramfors kommun för att klara sin ekonomi och båda har stora sparpaket på gång. Nu ska BAS-nämnden och BKU-nämnden hållas under järnkoll för att se till att besparingarna verkligen blir genomförda.

Ekonomin är ett av huvudämnena när kommunpolitikerna i Kramfors samlas till fullmäktigemöte ikväll. Bland annat ska bokslutet för 2011 klubbas och där finns anmärkningar från revisorerna mot både BKU-nämnden (Barn-, Kultur- och utbildningsnämnden) och BAS-nämnden (Bistånd, arbetsmarknad och social service).

Förra året gjorde BKU-nämnden ett underskott på 8,8 miljoner och BAS-nämnden på 22,2.

Och även i år är det svårt att klara budgeten. BKU-nämndens prognos pekar mot minus 7 miljoner för helåret i år. BAS-nämnden tror att man ska klara budgeten men kommunledningsavdelningen och ekonomichef Stefan Billström är tveksam till den prognosen. Sannolikheten att de klarar budgeten är mindre än att de inte klarar den, säger han.

BAS-nämnden och BKU-nämnden är de överlägset största nämnderna i kramfors Tillsammans har dom 84 procent av hela kommuenens budget så när de inte klarar sin ekonomi så drabbas förstås hela kommunens ekonomi.

I år har de mindre pengar i sin budgetram än i fjol, och nästa år blir det ännu mindre, säger Stefan Billström.
Befolkningen minskar och därmed också kommunens intäkter.

Centerpartiet i kramfors har föreslagit en tvåårig skattehöjning på 40 öre för att ge skolorna en respit och slippa avskeda lärare tills man har beslutat om den nya skolhusorganisationen. Men hittills har intersset från de andra partierna varit minst sagt ljummet.
–  Vi måste klara oss på de pengar vi har säger både Socialdemokrater och Moderater som vi talat med.

Vid fullmäktige i kväll väntas politikerna fatta beslut om att hålla extra koll på nämnderna. Man vill uppdra åt nämnderna att i samband med delårsboksluten redovisa hur arbetetet med besparingarna utvecklas och vilka ytterligare åtgärder nämnden planerar eller har vidtagit för att nå balans.

Kommunstyrelsen har dessutom bett sitt arbetsutskott att löpande kalla in presidierna och förvaltningsledningen från båda nämnderna till uppförljningssamtal för att hålla kommunstyrelsen informerad om vad som händer.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".