1 av 2
Inga Maj Sundholm Lepistö och Maria Lemon vill fortsätta jobba för en bättre skola. Foto: Mikael Andersson
2 av 2
Joao Pinheiro, socialdemokrat i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Lättnaden följs av oro

Föräldrarna på Gångvikens skola i Sundsvall är lättade idag, efter beskedet igår att den nedläggningshotade skolan blir kvar. Samtidigt finns det en oro för var barnen ska gå högstadiet.

– Jag är jätteglad. Stor lättnad känner vi, säger Maria Lemon, som har barn på skolan.

Nu finns det politisk enighet i Sundsvalls kommun om att stänga fyra skolor, Nedansjö, Korsta, Svartvik och Nylands skola.

Men Gångvikens skola blir alltså kvar. Socialdmokraterna och Vänsterpartiet vill ha kvar skolan, och därför bestämde politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott att skolan skulle lyftas bort från nedläggningsförslaget.

Beslut om att stänga skolor tas av fullmäktige och finns det inte enighet i nämnden så går inte förslaget igenom i fullmäktige, eftersom den styrande alliansen av borgare och miljöpartister inte har egen majoritet i fullmäktige i Sundsvall.

Skolnedläggningarna görs för att den kommunala skolan har för stora lokaler och politikerna vill istället lägga mer pengar på elevernas undervisning.

João Pinheiro är socialdemokrat i barn- och utbildningsnämnden:

– Nu är det en koncentration på just den där skolan, men vi har ett ansvar även för skolnedläggningar som kommer att ske i kommunen, säger João Pinheiro.

Men att Gångviken ändå blir kvar då, får inte det konsekvenser för andra skolor i kommunen?

– Alla skolor som inte läggs ner, kan man säga i såna fall, har ekonomiska konsekvenser. Just nu är det dom här som är på tapeten, och dom ska vi hantera enligt dom tankarna vi tror på.

Dom röda partierna i Sundsvall ville också ha kvar högstadiet på Ljustadalens skola, det närmaste alternativet när barnen på Gångviken går ut sexan.

Men där beslutade majoriteten i barn- och utbildningsnämnen att flytta högstadiet till Vibackeskolan på Alnö.

Det är ett dåligt beslut som borde ändras tycker Inga Maj Sundholm Lepistö, även hon förälder på Gångviken:

– Jag tycker inte att det är ett optimalt alternativ, och framförallt inte när man inte tagit nån långsiktig plan på det.

Men hur ser det ut nu då, var sätter föräldrarna sina barn?

– Ja som alternativet ser ut nu med Alnö, då tror jag att dom flesta kommer att gå till privata skolor, eller till Timrå kommun, säger Inga Maj Sundholm Lepistö.

Mer om skolplanerna i Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista