Mjölkkor i sin ladugård. Foto: Annelie Ledin
lantbruk

Bönder rädda för svek från Arla

1:15 min

Bönder lägger ner och det blir glest mellan mjölkgårdarna. I det som förut var Milkos område är många bönder oroliga för att det blir mycket långa transporter till enstaka gårdar - så långa att det blir för dyrt att hämta mjölken.

Karl-Olof Sundeberg, KRAV-bonde i Hede undrar hur långt mejerijätten vill, och kan, köra till enstaka gårdar.

– Jag tycker att de måste känna ett stort ansvar med att vi har följt med i den här processen när det har centraliserats och blivit större mejerier. Vi tycker att de måste ta sitt ansvar och vi hoppas och tror att de kommer att göra det också, säger mjölkbonden Karl-Olof Sundeberg.

Oavsett om det är för att ta ansvar eller inte, så är faktum att mjölken ska hämtas även i framtiden av bondeägda Arla. Den särställning som mejerijätten har i länet gör att konkurrensreglerna säger att de inte kan neka, om bonden bara levererar minst 100 liter varannan dag. Dessutom är det bönderna själva som i huvudsak skriver regelboken.

– Arla stänger aldrig av en nuvarande leverantör, säger Jonas Westling som är regionchef för Arla region nord.

De befintliga mjölkleverantörerna i Härjedalen och Jämtland kommer de även i fortsättningen att få sin mjölk hämtad från Arla?

– Absolut, säger Jonas Westling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista