1 av 2
Jan Erik Björkman. Foto: Mikael Andersson
2 av 2
Ann-Louise Wickholm, säkerhetschef Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Foto: Mikael Andersson
Västernorrland

Blev bestulen på sjukhuset

1:46 min

Glasögon, pengar, kreditkort, mobiltelefoner, sjukvårdsutrustning ...
Listan över polisanmälda stölder på sjukhusen i länet är lång. På drygt ett år har 75 stölder polisanmälts, från patienter och personal.

Jan Erik Björkman i Sundsvall är en av dom som drabbats. Han fick åka in akut tidigare i våras, och efter behandling flyttades han upp på en avdelning.

– På fredagens skulle jag skicka en sjuksköterska att köpa en tidning, och då var pengarna borta.

Vad tänker du kring att du blev bestulen på sjukhuset?

– Det tycker jag för det första är fruktansvärt. Folk som haft inbrott hemma berättar om hur det känns att tjuvar är inne och rotar i deras personliga tillhörigheter. Det är på samma sätt med en plånbok, där man har många personliga tillhörigheter. Det känns äckligt faktiskt.

Nånstans från den akuta ambulanstransporten till att Jan Erik Björkman bad om hjälp att köpa en tidning, så försvann 350 kronor från hans plånbok.

Totalt har 75 stölder polisanmälts från sjukhusen i Västernorrland, från den första januari 2011 till den 30 april 2012. Värst drabbat är länssjukhuset i Sundsvall, 53 polisanmälda stölder.

Sjukhuset har rutiner för att motverka stölder, patienter uppmanas att lämna värdesaker hemma, och kommer man in akut så finns det rutiner kring hur värdesaker ska hanteras. Men trots det så sker ändå stölder.

Ann-Louise Wickholm är säkerhetschef:

– Jag känner till en del fall och jag misstänker att det kan vara på samma sätt i andra fall, att det helt enkelt inte kommit till personalens kännedom att patienten har med sig värdesaker in på sjukhuset.

Men innebär det att rutinerna inte fungerar fullt ut?
– De kan alldeles säkert förbättras, säger Ann-Louise Wickholm.

Om det är så att personalen brustit i sina rutiner kring värdesaker, så kan sjukhuset bli skyldig att ersätta det som försvunnit. Det utreds då från fall till fall, och det händer att sjukhuset också betalar ut ersättning, enligt Ann-Louise Wickholm.

Jan Åke Björkman har polisanmält stölden, men han tänker inte gå vidare med att försöka få någon ersättning:

– Nej. För det första tror jag inte att jag kommer någon vart. Och visst, 350 kronor, jag är sjukpensionär och det är ganska mycket pengar, men den processen ... Jag orkar inte.

Hur ser ditt förtroende ut för sjukvården när det gäller just säkerhetsbiten?
– Säkerhetsbiten, där finns det inget förtroende alls nu, det är borta helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista