1 av 2
Ulf Wessling visar luckan ner till Kläffsö. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Christer Sefbom som driver Hemsö fästning inne i radarrummet på Kläffsö. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Superhemliga Kläffsö

Ulf Wessling: Det har varit jättehemligt
1:26 min

På lördag kan allmänheten för första gången se det allra hemligaste som Hemsö fästning har att erbjuda - nämligen bergrummet Kläffsö, en atombombssäker anläggning varifrån man skulle spana efter fiendens båtar för att kunna sänka dem.

Kläffsö hör till Hemsö Fästning som är en av de femton anläggningar som Statens Fastighetsverk har valt att visa under temat Hemliga rum på lördag.

Hemsö fästning visades redan 2004 men då var Kläffsö fortfarande en välbevarad hemlighet. Men nu går det alltså att få kliva in.

Bakom en oansenlig dörr till en gråbrun liten bod på den norra delen av Hemsön ligger luckan som leder ner till den fem våningar, 200 kvadratmeterstora anläggningen nere i berget. Själva anläggningen är dessutom byggd i en stor cylinder som hänger på fjädrar nere i berget för att kunna tåla bomber.

– Den kunde tåla en direktträff från en atombomb som dom såg ut 1968 när Kläffsö byggdes, säger Ulf Wessling som är den som sköter om anläggningen.

– I princip är allt kvar i skick som då. Man skulle bara kunna trycka på en knapp för att vara i gång igen, säger Ulf. Men samtidigt vet han att anläggningen skulle vara helt omodern idag trots att det är en av de senast byggda.

I berggrummet vistades 15 personer och det fanns proviant, el och vatten för en månad i taget. Härifrån spanade man efter fientliga båtar med radar och laser och lämnade över mätvärdena till kanonbatterierna som kunde skjuta ner och sänka.

– Det här är det hemligaste som vi har. Det var bara militärerna som visste om Kläffsön. Inte ens Härnösandsborna visste om att det fanns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".