Här på parkeringen attackerades kvinnan. Foto: Sofia Forell
Sundsvall

Machetemannens mål var en läkare

Åklagaren: ”Läkaren kom inte så då högg han kvinnan istället”
1:46 min

I dag åtalas den 33-årige så kallade machetemannen som 15 mars först knivskar en kvinna i Sundsvall och sedan under vild flykt söderut på E4:an dessutom kapade en minibuss efter att ha kört av vägen strax norr om Harmånger.

I bussen fanns elever och lärare från Naturbruksgymnasiumet i Nyköping som under knivhot tvingades ut av mannen under stor dramatik. Mannen körde sedan vidare men åkte av vägen igen och kunde då gripas.

33-åringen åtalas för en lång rad brott: mordförsök, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olaga hot, vårdslöshet i trafik, djurplågeri och våld mot tjänsteman - brott som han begick samma dag som machetedådet.

Allvarligast är mordförsöket på kvinnan i Sundsvall, ett dåd som skedde av en slump, enligt åtalet. 33-åringen har enligt åklagaren erkänt att han egentligen köpt macheten för att hugga ihjäl en läkare han var arg på, men att mordplanen sedan slog slint.

– Läkaren dök inte upp så då fick han ett infall och gav sig på kvinnan, säger kammaråklagare Michael Dahlberg i Gävle. 

Kvinnan överfölls utanför sin arbetsplats på Komvux på sjukhusområdet, och fick allvarliga skador på armar och ben och på ett öga.

33-åringen hann alltså denna våldsamma dag också med att dödshota ännu en man i Sundsvall, köra livsfarligt, knivhota minibusschauffören, knivhugga Hunden Simba som blev kvar i minibussen samt till sist i arresten i Hudiksvall misshandla en polisman.

Om den psykiskt labile mannen kan straffas går dock ännu inte att avgöra, säger Michael Dahlberg.

– Det har ju gjorts en liten sinnesundersökning och den rekommenderar ju att det ska göras en stor rättspsykriatisk undersökning, och det är ju den som kommer att avgöra, säger kammaråklagare Michael Dahlberg.

Mer om överfallet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".