Magnus Carlén har barn på Söråkers förskola. Foto: Christer Suneson
Timrå

Föräldrar kräver flytt av behandlingshem

0:57 min

Föräldrar på två förskolor i Söråker vill att boendet för psykiskt funktionshindrade, Sörgården, ska flytta. En av förskolorna och Sörgården ligger på samma gata och föräldrarna är oroliga för sina barns säkerhet.

Det var efter händelsen i januari då en 21-årig psykisk sjuk man, boende på Sörgården, sköt sin vårdare vid Blåberget, som föräldrar i Söråker började att oroa sig för sina barns säkerhet. Det för att Sörgården bara ligger något stenkast från en förskola och att även skolbarn skulle kunna bli attackerade av någon på boendet.

– Jag vill såklart att de boende i Söråker inte alls ska vara oroliga, säger Christian Blomberg verksamhetschef på Sörgården.

Sörgården bjuder in skolan
Sörgården ska nu bjuda in både skolan i Söråker och politiker i kommnen för att informera om boendets verksamhet. För det har vi varit alldeles för dåliga med, menar Blomberg.

– Vi gjorde det för några år sedan och det är synd att vi inte fortsatt med det, säger Blomberg. Framför allt skolan och andra närliggande verksamheter. Jag tar helt på mig ansvaret att vi inte skött det som vi borde ha gjort, säger Christian Blomberg.

En flytt kan drabba vården
Om de skulle tvingas flytta Sörgårdens verksamhet skulle det kunna drabba vården av psykiskt sjuka menar Christian Blomberg.

– De boende ska få befinna sig där det är en frisk och bra miljö. Det har vi i våra lokaler idag så det vore jättesynd om vi skulle tvingas flytta verksamheten. Det skulle innebär ett jätteavbräck för de boende på Sörgården, säger Christian Blomberg.

Vad skulle du vilja säga till de personer i Söråker som är oroliga och kanske rädda för de som bor på Sörgården?

– Att de kan ta kontakt med mig så vi kan prata och om de vill kan vi visa upp vår verksamhet och hur vi jobbar på Sörgården, säger Christian Blomberg, verksamhetschef på Sörgården

Magnus Carlén i föräldrarådet på Söråkers förskola håller med om att vården av de psykiskt sjuka är viktig.

– De har rätt till den absolut bästa vården man kan få, det är helt klart. Vi menar bara att företaget som sköter den här vården i Söråker ska hitta en lämpligare placering av sin verksamhet, säger Magnus Carlén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista