Före detta primärvårdsdirektören Lennart Moberg säger att de som blivit färdigbehandlade på Örnsköldsviks sjukhus i större utsträckning ska kunna flytta hem och få hjälp i hemmet. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Färdigbehandlade patienter ska bo hemma

1:33 min

Länets kommuner tar hand om äldre patienter som är färdigbehandlade på sjukhusen på olika sätt. I Sundsvall har kommunen öppnat en avdelning för korttidsplatser på sjukhuset.  I Örnsköldsvik startade man upp en helt ny enhet som jobbat i en vårdsamverkan mellan kommun och landsting för drygt två år sen. Men enheten föreslås nu läggas ned.

I Örnsköldsvik har man under 2,5 år testat en ny vårdform, en samverkan mellan landsting och kommunen, där färdigbehandlade patienter från sjukhuset har fått bo kvar för att de inte har varit i skick att åka hem. Nu föreslår tjänstemännen att enheten läggs ned. Det beror bland annat på att hemsjukvården är på väg att flyttas över från landstinget till kommunerna, vilket innebär nya möjligheter att ta hand om de äldre.

– Distriktsköterskor kommer i så fall gå över till kommunen. Det innebär en tydligare kraftsamling hos kommunen, säger före detta primärvårdsdirektören Lennart Moberg som har varit med och startat upp vårdenheten i Örnsköldsvik.

I en utvärdering av Via-enheten som presenterades vid årsskiftet lyfte man bland annat fram att enheten skapat en trygghet för invånarna. Trots det föreslår man att enheten ska läggas ned. Beläggningen har till exempel varit lägre än man räknat med. I snitt har drygt 13 av de 22 platserna varit belagda. Nu ska istället patienterna i så stor utsträckning som möjligt få flytta hem.

– Vi vill stödja dem att så långt som möjligt bo hemma, säger Lennart Moberg.

Kommer patienterna nu var i det skick att de kan bo hemma?
– Så är det inte, men deras vård kommer säkerställas genom den kommunala vården.

När Via-enheten har lyfts fram som ett gott exempel har det också diskuterats om övriga sjukhus kan ta efter. Men i Sundsvalls har man valt en annan väg. Där hyr kommunen korttidsplatser på sjukhuset men utan samverkan med sjukhusets personal. Det såg likadant ut i Sollefteå tidigare, men när behovet minskade vid årsskiftet stängde man igen korttidsboendet där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista