1 av 3
Fetma är ett av de stora folkhälsoproblemen. Foto Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 3
Andreaz Strömgren är miljödirektör i Sundsvall. Foto: Mikael Andersson
3 av 3
Vy över Stödesjön. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Stödeborna tjockast i Sundsvall

2:04 min

Fetma är ett stort problem i Västernorrland, och sambandet mellan fetma och låg utbildningsnivå är väl dokumenterat. Extra tydligt blir det i Sundsvalls kommuns senaste livsmiljöbokslut, som visar att Stödeborna är tjockast i kommunen.

Det är också de som har lägst utbildningsnivå i kommunen.

– Det kan finnas flera olika förklaringar, men det samband som syns starkast i nationell och internationell forskning är sambandet mellan utbildningsnivå och hälsa. Så ju fler år i utbildning, desto bättre hälsoläge, säger Andreaz Strömgren, miljödirektör i Sundsvall.

Nästan var tredje Stödebo, mellan 16 och 84, lider av fetma, enligt kommunens livsmiljöbokslut, och det är flest i Sundsvall. Mätningen utgår från BMI, body mass index, som är den definition som oftast används för att mäta övervikt och fetma. Stödeborna har också lägst utbildningsnivå i kommunen.

Sambandet mellan låg utbildning och fetma syns också tydligt i Matfors, Liden och i bostadsområdet Ljustadalen, allt enligt kommunens livsmiljöbokslut för 2011

Men det här är inget speciellt för just Sundsvalls kommun, säger Andreaz Strömgren.

– Det är ett generellt problem, det gäller riket och det gäller internationellt. Det är inget som utpekar en viss ort, en viss stadsdel, utan det här är ett generellt problem.

Ser du nån risk att folk känner sig utpekade i de här områdena? Att de är dumma och feta?

– Det är inte det vi påstår och det finns inget som utrycker det i den här rapporten. Men vi måste konstatera att det finns en ojämlikhet i samhället och det måste vi ha som utgångpunkt när vi diskuterar det här problemet, säger han

I Stöde är det flera som inte riktigt vill kännas vid bilden, av att dom skulle vara fetast i Sundsvall

– Jag är 45 och jag väger 54 så jag håller nog matchvikten, säger Monica Sundström i Stöde som inte tror att uppgifterna stämmer. Hon tycker att Stödeborna är väldigt aktiva.

Stödebon Maggan Eriksson tycker inte heller att det är många som är feta på orten. Men om det ändå är så har hon receptet klart:

– Motionera mera helt enkelt. Kanske ställa av bilen, säger hon.

Att röra på sig är naturligtvis en väg till mindre fetma och bättre hälsa men det handlar också om vad kommunen tycker är viktigt att lägga pengar på, säger Andreaz Strömgren:

– Givet att man vet att det finns ett starkt samband mellan utbildningsnivå och hälsa, så kan man göra prioriteringar mellan olika åtgärder. Kommunens måste prioritera mellan fina idrottsanläggningar för elitidrottarna och en god utbildningsnivå i kommunen. Och då måste man avgöra vad som förbättrar hälsan och välmåendet i förlängningen.

Och vad tror du gör mest för hälsan och välmåendet?

– Jag tycker sambandet är tydligt här, att en högkvalitativ skola som främjar en längre skolgång leder till bättre folkhälsa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista