1 av 2
Bergeforsdammen utanför Timrå byggs om för 642 miljoner kronor. Foto: Pontus Hellsén
2 av 2
Tidigt 2014 ska Bergeforsdammen ha en ny utskovslucka och utskovskanal. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Översvämningsrisker hot mot Midlanda

1:38 min

Bergeforsdammen byggs om för att hantera framtidens väntade högre vattenflöden. Nedanför dammen ligger en av Sveriges mest översvämningsutsatta flygplatser, Sundsvall Härnösands flygplats.

– Risken är att det blir så pass höga vattenflöden att de släpper vattenmängder som kan påverka vattennivån i Indalsälven, säger Ingvar Sandquist, flygsäkerhetskoordinator på Sundsvall Härnösands flygplats.

Vädret i Västernorrland väntas bli mer extremt i framtiden. Framför allt handlar det om en ökad nederbörd – något som vi redan i dag märker av. 

Men det är oklart vad som händer med Sundsvall Härnösands flygplats om vattenkraftverket måste släppa ut stora mängder vatten.

– Man säkrar upp dammarna genom att utöka utskovskapaciteten, men det betyder också att man kan tappa mer vatten och då stiger flödena nedströms. Med full fart i och med nybygget vet jag inte hur det skulle se ut, säger Mats Bergmark, utvecklingsstrateg på Räddningstjänsten i Medelpad.

Säkerhetsåtgärderna innebär att Bergeforsdammen kommer kunna hantera ett tiotusenårsflöde istället för ett hundraårsflöde som tidigare. En omfattande – men nödvändig förändring enligt Mikael Berg, projektledare för bygget.

– Det finns ett behov just för Bergeforsen att kunna hantera elvahundra kubik per sekund mer än vad man gör i dag förbi stationen, säger han.

Hellre en liten översvämning än en katastrof menar Jens Moberg, fältansvarig på Sundsvall Härnösands flygplats.

– Det är iallafall en trygghet för oss som jobbar här nedanför. Man säkerställer dammens funktion, säger han.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Flygplatser i riskzon

Sundsvall Härnösands flygplats är en av de mest utsatta flygplatserna i landet när det gäller översvämningar enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen från 2007. För andra flygplatser inom länet finns inte samma risker enligt utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista