Västernorrland

Ökad risk för förorenat vatten

1:45 min

Konsekvenserna av klimatförändringarna blir allt tydligare i Västernorrland. Riskerna för förorenat dricksvatten har ökat till följd av ett varmare klimat med ökad nederbörd.

– Sedan 1990 och 20 år framåt i tiden har årsmedeltemperaturen i Västernorrland ökat med en grad och nederbörden har ökat med ungefär tio procent. Vilket gör att bakterier, föroreningar och annat kan frodas och komma in i våra kranar hemma och vi får ett utbrott som i Östersund, säger Viveka Öberg, samordnare för klimatanpassningsfrågor på Länsstyrelsen.

Plötsliga lokala regnskurar tenderar att vara intensivare i dag än tidigare – och intensiten kommer sannolikt bara att öka i framtiden. En utveckling som ställer till det då vatten är en av våra främsta föroreningsspridare enligt Mats Bergmark, utvecklingsstrateg på Räddningstjänsten i Medelpad, som tidigare har jobbat på Regeringskansliet med klimat- och sårbarhetsutredningen.

– Vid sådana här tillfällen när det regnar väldigt väldigt mycket ökar risken för spridning av mikrobiologiska föroreningar, säger Mats Bergmark, utvecklingsstrateg på Räddningstjänsten i Medelpad.

Tidigare sågs nästan aldrig parasiten Cryptosporidium som för snart två år sedan lamslog Östersund enligt Hans Boman, smittskyddsläkare på Landstinget Västernorrland.

– Under förra året var det 17 fall totalt i länet och det är helt klart en ökning jämfört med tidigare, säger han.

Hoten är så allvarliga att vattenproducenter kan tvingas tillsätta kemikalier för att döda bakterier och förhindra infektionsutbrott.

– Fortsätter vi som vi har det nu kommer man säkert att oftare och oftare i framtiden behöva tillsätta olika reningskemikalier för att få vattnet drickbart. Men det är klart att ju mer vi tillsätter i de vi stoppar i oss desto sämre, säger Kerstin Eriksson, som jobbar med vattenskyddsområdesfrågor på Länsstyrelsen.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista