Politikerna i Örnsköldsvik vill se en skattehöjning för att man måste rädda det kommunala bolaget Övik Energi och samtidigt freda den kommunala kärnverksamheten. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Reaktioner på skattehöjning

Kommunmedborgare: ”De ställer till det och vi måste betala för det”
1:23 min

Socialdemokraterna och allianspartierna ser ut att vara överens om att det krävs en skattehöjning i Örnsköldsvik. Socialdemokraterna har sedan tidigare flaggat för en skattehöjning i kommunen mellan 20-30 öre. I går gick oppositionen ut med att man vill se en skattehöjning med 50 öre.

Anledningen till att politikerna vill se en skattehöjning är att man måste rädda det kommunala bolaget Övik Energi och samtidigt freda den kommunala kärnverksamheten.

- Politikerna ställer till det och så ska vi betala för det, säger Örnsköldsviksbon Tord Berglund

Han vill helst inte se en skattehöjning.

- Men de kommer väl höja skatten i alla fall. Pengarna ska ju tas någonstans ifrån, säger han.

Örnsköldsviks kommun har hittills i år gått in med ett kapitaltillskott på 174 miljoner i Övik Energi. Men bolaget behöver mer pengar för redan i augusti kommer bolagets kapital att vara slut. För att klara av att lämna ett kapitaltillskott måste kommunen låna och det innebär nya räntekostnader. Socialdemokraterna har tidigt gått ut och sagt att krisen i Övik Energi inte ska drabba den kommunala kärnverksamheten, utan man höjer hellre skatten.

Örnsköldsviksbon Åsa Tjäder tycker att kommunen misslyckats i hanteringen av Övik Energi.

- Jag kan betala högre skatt om det leder till fler lärare och mer personal inom vården, men inte till Övik Energi, säger hon.

På tisdag presenterar Socialdemokraterna sitt budgetförslag och där kommer det ges besked om de föreslår en skattehöjning och i så fall hur stor den kan bli.

- Visst kan man vara irriterad. Men behöver vi betala mer i skatt så behöver vi. Utgifterna ska betalas. Det är bättre att vi får bra vård och omsorg, säger Örnsköldsviksbon Rolf Nordlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".