Åklagare Katarina Becker. Foto: Stig Edfast
Sundsvall

Krogrättegången mot sitt slut

I dag inleddes de avslutande pläderingarna i krogrättegången, som pågått i Sundsvalls tingsrätt sen mitten av april.

Tolv krögare från Västernorrland och Jämtland står åtalade, misstänkta för grovt bokföringsbrott, och tre män från ett bolag som säljer kassaapparater i Sundsvall är åtalade för medhjälp.

Det hela handlar om en liten datafil, som ska ha använts för att ta bort inslagna kvitton från kassaapparaterna, och på så sätt gjort det möjligt att tjäna svarta pengar.

– Raderingsfunktionen finns i kassaregistret, men den måste aktiveras genom att man tillför en särskild fil innehållande ett särskilt kommando, säger kammaråklagare Katarina Becker som var först ut i dag.

Det så kallade krympningsprogrammet, en datafil som ska ha använts för att radera inslagna kvitton från kassapparaterna, ska enligt åklagaren ha leveretats av det bolag som sålde kassapparaterna, på en usb-sticka

Krögarna använde sen filen, ett litet dataprogram, för att radera inslagna kvitton från sina kassaregister och på så sätt kunde de tjäna svarta pengar.

Kammaråklagaren har ingen exakt siffra, men sammanlagt kan det handla om miljontals kronor som undanhållits skatteverket.

Krögarna ska ha fått hjälp av de tre män som jobbade på Sundsvallsbolaget som sålde kassaapparaterna, hur de skulle använda filen.

Rättegången har kantats av förseningar och blev även i första omgången avbruten efter bara två dagar, då försvaret förde fram nya uppgifter som åklagaren var tvungen att utreda.

Men nu är förhandlingarna inne i slutfasen, under nästa vecka fortsätter slutpläderingarna, då är det försvarets tur. Den 1 juni beräknas vara sista dagen.

Under fredagsförmiddagen så yrkande kammaråklagare Katarina Becker på fängelsestraff upp till ett och ett halvt år för flera av dom åtalade männen.

Mer om kroghärvan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista