1 av 5
Kvickroten, strax utanför Sollefteå. En bondgård där funktionshindrade får sköta om djur som en daglig verksamhet. Foto: Annelie Ledin
2 av 5
Personalen och de funktionshindrade är oroade över vad som händer med gårdens alla djur om verksamheten läggs ned. Kossan har varit med hela tiden och är femton år gammal. Foto: Annelie Ledin
3 av 5
Kvickrotens dagliga verksamhet. Foto:Annelie Ledin
4 av 5
Marianne Svennberg vars dotter går på Kvickrotens dagliga verksamhet. Foto: Annelie Ledin
5 av 5
Djur på Kvickroten. Foto:Annelie Ledin

Kvickroten kan läggas ned vid nyår

1:09 min

Den dagliga verksamheten Kvickroten som ligger på en bondgård utanför Sollefteå riskerar nu att läggas ner. Förslaget kommer från individ och omsorgsnämndens arbetsutskott.

På gården sköter de funktionshindrade dagligen om djuren och anhöriga är nu kritiska till förslaget som de tycker drabbar de svagaste.

Marianne Svennberg säger att hon blev chockad när hon fick höra om förslaget från Individ och omsorgsnämndens arbetsutskott.

– Jag satt mig och grät, blev ledsen och upprörd, säger hon.

Mariannes dotter har ett funktionshinder och hon trivs mycket bra i verksamheten på Kvickroten säger Marianne. Dottern är inte intresserad av något annat, förutom att hon är med i den här verksamheten så sitter hon hemma jämt.

Bondgården och djuren sköts av de funktionshindrade och de tar också emot besök från skolklasser från Sollefteå och flera andra kommuner. På gården ordnas också ridning för funktionshindrade i kommunen. Verksamheten kostar cirka två miljoner om år och det är de pengarna nämnden i så fall vill spara enlig Majed Safaee, kommunikationsstrateg på sollefteå kommun.

– Det har titta på alla verksamheter som inte är lagstadgade och det är inte den här, säger han.

Han poängterar att än är inga beslut tagna, frågan ska diskuteras med brukarorganisationer innan ett beslut kan tas på fullmäktige i juni. Han säger att kommunen har annan daglig verksamhet som de funktionshindrade kan delta i istället vid en nedläggning av Kvickroten.

– De kan omplaceras och då kan man spara pengar samtidigt, det är väl därför man har det här förslaget från arbetsutskottet, säger han.

Men Marianne Svennberg säger att hon inte tror att politikerna förstår vilken effekt en nedläggning skulle få. Många av de som går på Kvickroten fungerar inte inom en annan daglig verksamhet och risken blir då att de kommer att sitta hemma istället. De hamnar i utanförskap.

– Tänk om det var era barn, vad skulle ni göra då?

Det är en fråga hon ställer till politikerna. Hon undrar också hur kommunen kan bygga ett dyrt badhus och satsa pengar på ett hotellbygge när de inte har råd med den dagliga verksamheten till de svagaste i samhället.

Majed Safaee säger att det inte går att jämföra på det viset.

– Badhuset och hotellet är en liten del av kommunens budget, kanske två procent. Det spelar ingen roll om de hade byggts eller inte kommunen hade i alla fall varit tvingade att göra besparingar för att få ekonomin i balans, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista