Marianne Svennberg, anhörig som tycker att kommunen gör fel om de tar bort habiliteringsersättningen för de funktionshindrade. Foto:Annelie Ledin

Förslag: Avskaffa ersättning till funktionshindrade

Marianne Svennberg: ” Dom sparkar på dom som redan ligger”
1:05 min

Sist förslaget kom fick man bakläxa av Mona Sahlin, men nu är det på förslag igen, att habiliteringsersättningen för dom funktionshindrade ska skrotas i Sollefteå kommun. Det vill individ och omsorgsnämndens arbetsutskott. Marianne Svenning, mamma till en funktionshindrad tycker att det är fel att spara på de som redan har så lite.

– Det handlar om 36 kronor om dagen för de som går heltid, vad är väl det? De sparkar på de som redan ligger, på den svagaste gruppen i samhället, säger hon.

De 36 kronor per dag de funktionshindrade får är tänkta att fungera som en morot för att de ska delta i verksamheten. Sist kommunen försökte ta bort ersättningen blev politikerna i Sollefteå uppringda av Mona Sahlin som inte ville att kommunen skulle ta bort ersättningen. Förslaget stoppades. Frågan är hur det går denna gång förslaget läggs.

– Det ska jag inte spekulera i, men det här förslaget ska diskuteras noga. nämnden ska inleda ett samtal med brukarorganisationerna redan till veckan och det är långt i från avgjort, det säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå Kommun.

Men om kommunen saknar pengar så har Marianne Svennberg ett förslag varifrån de pengarna kan komma i från, förutom från de funktionshindrades 36 kronor.

– Från deras egna löner, de har nog så de klarar sig ändå, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".