1 av 2
Delar av Övik Energi är nu på väg att säljas. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Lars Näslund (M), vice styerelseordförande i Övik Energi. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Planerar försäljning av Övik Energi

Lars Näslund: ”Man förhandlar om det sista”
1:41 min

Delar av krisdrabbade Övik Energi är nu på väg att säljas. Bolaget har skulder på över tre miljarder och är i behov av ett tillskott på drygt 700 miljoner.

Nu börjar bolaget närma sig försäljning av vissa delar av bolaget, säger styrelsens vice ordförande, moderaten Lars Näslund.

– Det finns saker som är på gång att avyttras, som inte har med kärnverksamheten att göra. Vi ligger långt fram, man håller på att förhandla om det sista.

Övik Energi har i uppdrag att renodla sin verksamhet. Förutom att producera el är bolaget delägare i etanolföretaget Sekab som gått med stora förluster. Bolaget säljer ånga till industrierna i Domsjö, säljer tjänster inom tv och internet och försörjer industriområdet i Domsjö med vatten för tillverkningsprocesser.

Vilken eller vilka delar av verksamheten som man nu är på väg att sälja kan Lars Näslund inte svara på i dag, då inga kontrakt är påskrivna.

Men det är inte heller helt lätt att sälja de delarna av Övik Enerigs verksamhet. Först kan det behövas investeringar för att man sen ska kunna sälja.

– Samtidigt är det satt till en viss summa, vi tänker inte rea ut någonting, utan vi tänker som bolag se till att de saker vi har ska vi klä upp för det ska vara värt något för den som köper också, säger Lars Näslund.

Vissa delar av bolaget borde man aldrig ens ha köpt säger Lars Näslund. Han tar Domsjö Vatten som ett exempel, den delen försörjer industriområdet i Domsjö med vatten för tillverkningsprocesser.

Att sälja delar av bolaget är ett sätt att öka kapitalet men också renodla verksamheten och satsat allt på det bolaget ska ägna sig åt; tillverka energi.

Och nu är alltså delar av Övik Energi på väg att säljas, men ett beslut måste då också fattas av ägarna: Örnsköldsviks kommun.

– Då kommer de att komma till kommunfullmäktige och säga "är det okej att vi gör det här?". Och då ska vi svara ja eller nej.

– Vi kommer att säga ja, det är jag säker på, säger Elvy Söderström, socialdemokratiskt kommunalråd i Örnsköldsvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".