Beslagtagen öl, vin och sprit i Sundsvall Bild: Tullverket
Sundsvall

Start för slutpläderingar om spritsmuggling

Idag inleds slutpläderingarna i en stor spritsmugglingshärva som avslöjades i Sundsvall förra våren där totalt 86 personer står åtalade. Enligt åklagarna har två 27-åriga män styrt nätverket - som fört in 100 000-tals liter alkohol från Tyskland.

Enligt åklagarna har de inblandade i spritnätverket haft olika roller i organisationen. Från de två män i toppen, samt en flickvän till en av männen, som beställt och finansierat inköpen. Under sig har de haft chaufförer och lotsar som i många fall genomfört transporterna, även spejare har använts för att kolla efter tull- och poliskontroller på vägarna. Sedan har man också haft personer i en beställarorganisation som skötts via internet.

Ligan misstänks också haft medresenärer i sina bilar vars roll varit att sprida ut godsmängden på fler personer i fordonet.

Tullen kom smugglingen på spåren när de stoppade en av ligans transporter i Skåne i maj 2010. Exakt ett år senare slog polisen till och grep nio personer i Sundsvallsområdet. Tillslaget har beskrivits som Norrlandstullens största gemensamma insats mot smuggling någonsin.

Förutom de som misstänks ha organiserat och skött spritsmugglingen har också omkring 40 köpare av den illegala alkoholen åtalats och förhörts under rättegången.

De tre huvudåtalade har under rättegången försökt tona ner sina roller. De säger att de bara fört in alkohol för eget bruk och inte haft någon regelrätt försäljning.

Men enligt åklagaren rör det sig om grova smugglings- och skattebrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista