Beslagtagen öl. Foto: Tullverket
Sundsvall

Yrkar på fängelse för spritsmugglarna

Åklagaren yrkar på tre och ett halvt år respektive tre år i fängelse för de två 27-åriga huvudmännen i den stora spritsmugglingshärva som avslöjades i Sundsvall för omkring ett år sedan, och som nu prövas av Sundsvalls tingsrätt.

Männen misstänks ha organiserat och utfört smuggling av 100 000-tals liter alkohol från Tyskland till Sundsvall.

Men männens försvarare menar att yrkandet är i överkant och advokat Ragnar von Beetzen menar att hans klient borde frias helt och hållet.

De båda huvudmännen menar att de mängder som åklagarna påstår att de smugglat inte alls stämmer. De har tagit emot beställningar från många andra. Men för deras egen personliga del handlar det mest om införsel av alkohol för eget bruk.

– Han har tagit in för eget bruk på så sätt har han varit inblandad. Men inte på det sätt åklagarna menar, säger Ragnar von Beetzen

När det gäller misstankarna om bokföringsbrott ifrågasätter deras advokater brottet. Varför skulle någon bokföra en verksamhet man inte har tillstånd till och när införseln kan vara illegal, frågade dom åklagarna.

Huvudmännens advokater menade att om tingsrätten ska döma männen till fängelse ska det vara betydligt kortare straff.

Den 25-åriga kvinnan som också är misstänkt för inblandning i spritsmugglingen yrkade åklagarna på fängelse i ett år.

Tullen och polisen slog till mot de misstänkta i slutet av maj 2011. Kvinnan berättade att hon samma dag som hon greps skulle börja sitt nya liv med jobb som administratör på det nya E4 projektet i Sundsvall. Hon berättade i tingsrätten i dag att hon ångrar inblandning i spritsmugglingen men att hon inte förstod att det hon gjorde var olagligt.

I övrigt var det nästan skolavslutningsstämning utanför rättsalen i Sundsvall i dag. Alla, både åklagare, åtalade och advokater har lärt känna varandra rätt bra under den fyra månader långa rättegången som antagligen är en av de mest omfattande i Sundsvalls tingsrätts historia.

86 åtalade har passerat, omkring 40 av dem köpare av illegal alkohol. Så tingsrättens ledamöter har ett rätt svårt jobb att göra nu när de ska avgöra skuldfrågan hos alla inblandade.

– Det är många detaljer, mycket uppgifter hit och dit och många personer inblandade. Framförallt är det bevisningen i det här målet som blir knepig att bedöma för tingsrätten, säger Ragnar von Beetzen

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista