Undersköterskorna protesterar mot neddragningana på Härnösands kommuns särskilda boenden. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Protester mot neddragningar inom äldreomsorgen

1:35 min

Nu är undersköterskorna inom äldreomsorgen i Härnösand på krigsstigen.

– Vi går på knäna och kan inte längre göra ett bra jobb, säger Linda Ekblom som jobbar som undersköterska på Ädelhem i Härnösand.

Personaltätheten på kommunens särskilda boenden ska sänkas. Totalt är det nästan tio helårsarbeten som ska bort, vilket räknat i antal personer är fler än tio. Dessutom har kommunen sagt upp större delen av sitt städavtal med Samhall, säger Malin Lövkvist som är undersköterska och jobbar fackligt inom Kommunal.

Hädanefter ska undersköterskorna städa, det gäller både patientlägenheterna på boendena samt gemensamma utrymmen som korridorer och matsalar.  Och den städningen ska göras på den ordinarie arbetstiden.

– Vi har redan i dag fullt upp med allt som ska göras, säger undersköterskan Jeanette. Förutom att ta hand om de boende så har vi redan mycket jobb vid datorn, det ska skrivas in journaler, göra uppföljningar av Senior alert. Genomförandeplanen ligger också hos oss och så ska vi beställa mat och andra saker till de boende.

– Vi kommer inte att ha tid att umgås med våra äldre.
Vi vill hinna ge dem den rehablitering och träning och vara sociala med dem. Vi vill kunna ta ut dem ibland, eller bara sitta och dricka kaffe eller sjunga tillsammans. Men sånt kommer att försvinna för vi kommer inte att ha tid med det och det tycker jag är tråkigt, säger Elisabeth Flodin som också jobbar som undersköterska på Ädelhem där det bor ett 50-tal äldre med bland annat psykiskta funktionsnedsättningar. 

– Personalen kommer att slitas ner, tror Linda Ekblom. Hon tror att det kommer att bli fler sjukskrivningar på grund av utbrändhet .

– Vi kommer att känna oss otillräckliga när vi inte hinner göra det vi borde göra.

– Vi behöver få arbetsbeskrivningar, det har vi inte i dag, påpekar Maling Lövkvist och Linda Ekblom. Vi vill att våra chefer talar om för oss vad de förväntar sig att vi ska göra på vår arbetstid. Om de hellre tycker att vi ska städa än gå ut med de gamla så borde de tala om det för oss, säger Linda, som själv tycker att umgänget med de boende är det som borde prioriteras.

Det är många av Kommunals medlemmar som har ringt facket, säger Malin Lövkvist. Det finns en stor oro ute bland personalen och de tycker inte att den oron tas på allvar eller att de får några svar på sina frågor.

I morgon ska socialchefen Hans Fälldin iallafall komma till Ädelhem för att samtala med personalen. Malin, Jeanette, Linda och Elisabeth tycker att Sveriges Radios reporter också borde vara med på mötet för att höra vad som sägs.

Men på en direkt fråga till socialchefen Hans Fälldin så svarar han bestämt nej till det.

– Det är inget offentligt, öppet möte, men du kan få svar på dina frågor efter att mötet är klart, lovar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista