Örnsköldsvik

Viaenheten får en efterföljare

3:45 min

Viaenheten i Örnsköldsvik som vårdar äldre patienter som behövt sjukhushjälp men som är för svaga för att komma hem igen försvinner på sikt från sjukhuset men ersätts istället med ett antal återhämtingsplatser på flera ställen i kommunen .

Husum, Gideå-Björna, Bredbyn och Bjästa-Sidensjö nämns som tänkbara orter.

Det här är ett ide från företrädare från kommunen, sjukhuset och primiärvården och avgörs i höst av politikerna

Fram till 2020 beräknas antalet invånare i Örnsköldsviks kommun som är 70 år eller äldre öka med cirka 1 700 personer. I den ökningen finns gruppen 80 år eller äldre som förväntas bli 300 fler jämfört med idag. Med det väntas ett stigande behov av sjukhusvård och avancerad omsorg.

Cheferna för kommunens välfärdsförvaltning, sjukhuset och primärvården i Örnsköldsvik har presenterat en gemensam idéskiss för vidareutveckling av vårdsamverkan med ett långsiktigt perspektiv. Utgångspunkten har varit en patientfokuserad vård med gemensam bild av vårdprocessen.

- En kommunalisering av hemsjukvården står för dörren. Det ger oss tillfälle att tänka nytt med nya gränser mellan huvudmän, säger välfärdsförvaltningens chef Håkan Olsson. Vården ska komma till patienten istället för tvärtom. - Genom att undvika onödiga förflyttningar minskar riskerna för patienterna, något som är särskilt betydelsefullt för äldre patienter, menar Monika Johansson, sjukhusdirektör.

 Den nära vården tillmäts stor betydelse i idéskissen. Man konstaterar även att det finns en stor efterfrågan på såväl hemrehabilitering som hemvård med kontinuitet.

LENNART SUNDWALL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista