Nu börjar delar av Övik Energi att säljas ut, men verksamheterna kommer fortfarande att finnas kvar inom kommunens bolag. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Delar av Övik Energi stannar i kommunen

Olle Högdahl: ”Få externa intressenter”
1:32 min

Försäljningen av delar av Övik Energi räddar bolaget tillfälligt, vilket innebär att bolaget klarar sig utan kapitaltillskott från Örnsköldsviks kommun under 2012. Det kommunala bolaget säljer nu bland annat Domsjö Vatten, som är ett bolag i behov av upprustning, till ett annat kommunalt bolag - Miva, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB.

Enligt Olle Högdahl, vd för Rodret som är den koncern där alla kommunens bolag är samlande, är det svårt att hitta andra intressanta köpare.

– Domsjö Vatten har en begränsad markand. Därför finns det få externa intressenter, säger Olle Högdahl.

Att sälja Domsjö Vatten är ett sätt att renodla energibolagets verksamhet. 2009 köpte Övik Energi vattenverksamheten av Domsjö Fabriker. Domsjö Vatten har sedan dess försörjt industriområdet i Domsjö med vatten för tillverkningsprocesser. Redan 2009 fick affärerna kritik.

– Det var ren sponsring till de förra ägarna, säger Lars Näslund (M),vice styrelseordförande i Övik Energi.

Förra året visade Domsjö Vatten ett plusresultat på sju miljoner. Bolaget har också rustats upp för 12 miljoner, men är i behov av ytterligare upprustning framåt. Det är en kostnad som kommer att flyttas från Övik Energi till det kommunala bolaget Miva. Kostnaden för upprustning stannar alltså inom Rodretkoncernen.

– All verksamheter är i behov av underhåll och det är ett naturlig del av företagande. Domsjö Vatten har en stor kund och det är Domsjöfabriker. De klarar sig inte utan vattnet, säger Olle Högdahl.

Borde då inte Domsjö Fabriker köpa verksamheten?
– Vi har beslutat att sälja inom koncernen. Men det finns alltid en möjlighet för bolaget och ägarna att sälja bolaget vidare i framtiden, säger Olle Högdahl.

Övik Energi köpte Domsjö Vatten för 130 miljoner 2009. I dag har bolaget ett bokfört värde på 107 miljoner kronor. Hur mycket Miva kommer betala för Domsjö Vatten är fortfarande oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".