När ensamkommande flyktingbarn fylelr 18 år flyttas ansvaret från kommunen till Migrationsverket. Foto: Lars Westerberg/Sveriges Radio
Västernorrland

Unga asylsökande riskerar flytt till flyktingförläggningar

1:57 min

I länets kommuner finns det 127 platser för ensamkommande flyktingbarn. Om de inte har fått uppehållstillstånd den dagen de fyller 18 år övergår ansvaret från kommunen till Migrationsverket, vilket innebär att de unga asylsökande kan behöva flytta till någon av migrationsverkets förläggningar.

Ibrahim Ali kom från Somalia till Sollefteå för drygt två år sedan. Nu har han fyllt 18 år.

– Jag trivs bra här. Jag har lärt känna många nya kompisar. Det vore svårt att flytta från Sollefteå och börja skapa ett nytt liv på ett nytt ställe, säger han.

Ibrahim går på gymnasiet i Sollefteå där han pluggar andra året på Hotell- och turismprogrammet. Från det att han fyllde 18 år och blev myndig räknas han som vuxen och det innebär att kommunen inte längre har ansvar för honom, utan det flyttas över till Migrationsverket. Det innebär också att han kan behöva flytta till någon av Migrationsverkets förläggningar i väntan på besked om uppehållstillstånd.

– Jag skulle aldrig vilja flytta dit, eftersom man då måste dela allt med en annan person. Det känns jobbigt, säger han.

Att unga asylsökande som kommer till Sverige som ensamkommande flyktingbarn, riskerar att behöva flytta från den kommun där de etablerat sig när de fyllt 18 år har gjort att Individ- och omsorgsnämnden i Sollefteå har lämnat en skrivelse till regeringen. Linnea Stenklyft är ordförande i nämnden och säger att många av de unga har fått en trygghet där de etablerat sig men som de sedan kan behöva lämna.

– De kan behöva bryta upp från skolgång och sitt sociala liv. Det vore rimligt att kommunerna får i uppdrag att hantera de unga vuxna tills det blir klart vad som händer med dem och om de får uppehållstillstånd, säger Linnea Stenklyft.

Vad hoppas du att skrivelsen ska ge?
– Vi hoppas att riksdag och regeringen ser allvaret i det här, hur vi hanterar de unga som flyr hit. Man borde instifta en humanare lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista