Vilken sorts hjälp har man rätt till när man blir gammal? Det ska individens behov avgöra enligt lagen. Personerna på bilden har inget med nyheten att göra. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Härnösand

Olaglig bedömning av äldres rätt till hjälp

1:29 min

Härnösands kommun får bakläxa av Socialstyrelsen för att man använder förenklad biståndsbedöming för äldre på kommunens boenden. Biståndsbeslut ska alltid utgå från individens behov och önskemål, skriver Socialstyrelsen.

Härnösands kommun får inte använda sig av en lista på saker som de äldre ska ha rätt till, exempelvis dusch en gång per vecka, renbäddning varannan vecka, fönsterputs en gång per år och så vidare.

Det är en privatperson, Lena Fröberg som har anmält kommunen till socialstyrelsen för det här sättet att bevilja bistånd.

– Alla har olika behov, någon kanske behöver hjälp med att duscha flera gånger i veckan och någon kanske har behov av att åka och hälsa på släktingar och det ska också framgå, säger hon.

Och precis det säger socialstyrelsen nu i sitt beslut. Den förenklade biståndsbedömningen ska bort, annars kan det bli böter.

Socialnämndens ordförande i Härnösand Socialdemokraten Ann-Christine Myrgren, säger att man införde den förenklade biståndsbedömingen för att det skulle gå snabbare för de gamla att få hjälp och att man förutom det som listas kan ansöka om mer bistånd.

Men hon säger att kommunen kommer att acceptera socialstyrelsens beslut och se till att det görs en individuell biståndsbedöming för varje person.

Lena Fröberg tror inte att Härnösands kommun är ensam i Västernorrland om att ha en sån här olaglig biståndsbedöming.

– Jag är rädd för att de inte är de enda.

Tycker du att socialstyrelsen ska kolla upp fler kommuner?
– Ja, det vore angeläget tycker jag, att man kollar upp det här. För det får inte gå till så här, säger Lena Fröberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista