Hibo Abdullahi som kom ensam till Sverige från Somalia för 16 år sedan. Foto: Sveriges Radio
Härnösand

Det går bra för ensamkommande flyktingbarn

3:47 min

Härnösand Kommun visar upp positiv statistik när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Nio av tio har arbete eller studerar. Statistiken är den första i sitt slag i landet.

– Det är klart att jag känner mig som ett föredöme. Jag hoppas att fler unga tjejer vågar jobba politiskt, det behövs fler kvinnor i politiken som annars domineras av män, säger Hibo Abdullahi som kom från Somalia 1994 och nu jobbar politiskt inom Miljöpartiet i Härnösand.

Kasin Husseni som kom från Afganistan till Härnösand för tio år sedan arbetar idag med flyktingbarn i Nässjö i Småland. I samband med att Härnösands kommun presenterade statistiken fick han besöka staden igen, som gästföreläsare.

– I Härnösand fick jag vara den person jag är och det gav mig min trygghet, säger han.

Grunden för framgången med att ge ensamkommande flyktingbarn en bra start ligger i att skapa en ny familj.

– Den nya familjen i det nya landet är basen och tryggheten, därifrån kan de sedan ta nästa steg, säger Joakim Drejare, behandlingsassitent vid Semret, Härnösands enhet för ensamkommande flyktingbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista