Östrandsfabriken i Timrå. Foto: Stig Edfast
Sundsvall

SCA alternativ till ny biobränslepanna

1:35 min

Sundsvall lär sig av Örnsköldsviks misstag på energiområdet. Krisen för Öviks energi efter bygget av en ny biobränslepanna har bidragit till att Sundsvall lagt sin kommande biobränslesatsning på is. Men nu kan ett nytt samarbete med SCA bli lösningen för framtiden.

Även i Sundsvall var alltså man på väg att ta beslut om en miljardsatsning på en ny biobränslepanna i Korstaverket. Men politikerna bestämde att utreda bygget ytterligare och att titta på andra alternativ.

Mycket talar för att det var krisen i Öviks energi som fick politikerna att dra i handbromsen. En miljardkris som nu också innebär skattehöjningar för invånarna i Örnsköldsvik.

Vid omröstningen i Sundsvalls kommunfullmäktige i slutet av 2011 belv det helt jämt 40-40 vid omröstningen så ordförandets röst avgjorde att projektet skulle skjutas upp och utredas ytterligare.

Flera av de politiker SR-Västernorrland haft kontakt med säger att det var situationen i Örnsköldsvik som var en av orsakerna att de ville bromsa biobränsleutbyggnaden, miljardinvensteringen, på Korstaverket i Sundsvall.

– Man måste titta på vad det var som hände egentligen i Örnsköldsvik, hur det kunde bli så dyrt, säger Bengt Aldén. Men jag är övertygad att politkerna och tjänstemännen här i Sundsvall kommer att ta ett sundare beslut som inte innebär några skattehöjningar, säger Aldén

Det alternativ som Sundsvall energi nu utreder, för att bli kvitt sitt oljeberoende, är ett samarbete med skogskoncernen SCA och deras fabriker i Ortviken och på Östrand, Timrå.

Där ska biobränsle, alltså träråvaror, kunna förbrännas på plats och energin skickas ut på fjärrvärmenätet i Sundsvall.

Förslaget innebär att SCA bygger om en panna på Ortviken för eldning med biopulver av bränslepellets, för att kunna öka sina leveranser till fjärrvärmenätet i Sundsvall. Investeringarna förutsätter beslut i SCA:s koncernstyrelse.


Även uttaget av spillvärme från SCA fabrikerna ska fördubblas. Under ett år skulle det medföra en minskning av oljeanvändningen med cirka 20 000 ton olja/år och en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 60 000 ton/år.

Det innebär också en investering i fjärrvärmeledningar mellan Östrandsfabriken i Timrå och Sundsvall. En sträcka på omkring en mil.
– Det ska bli ett billigare alternativ än en ny biobränslepanna på Korstaverket, säger Mats Bäck miljöchef på Sundsvall Energi.

Även de nya fjärrvärmeledningarna söderut, i den nya bron över Sundsvallsfjärden som står klar 2015, gör att nätet kan nå både Kubal och Akzo Nobel där det idag finns stora mängder outnyttjad spillvärme.

– Vi vet att det finns stora mängder spillvärme från industrierna i Sundsvall. Det är självklart att vi ska nyttja den bättre innan det görs stora investeringar, säger Bengt Aldén energiexpert på Åkroken science park i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista