1 av 2
Mellan 6 och 43 miljoner kronor kommer kommunerna att få. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 2
Elisabet Lassen, kommunalråd i Sollefteå. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Miljoner till kommunerna

1:54 min

Länets sju kommuner kan få en väldigt tidig julklapp den 11 juni. Det handlar om miljoner i återbetalning från det försäkringsbolag som ansvarar för den avtalsgruppsjukförsäkring som kommunerna har tecknat.

För en kommun som Sollefteå handlar det om minst elva miljoner kronor. Pengar som kan användas till vård och omsorg säger det socialdemokratiska kommunalrådet Elisabet Lassen:

– Skulle vi en tillökning på elva miljoner så skulle jag vilja lägga en del mer på vård och äldre. Det är den verksamhet som det inte längre går att fortsätta slimma, säger hon.

Sjukförsäkringen reformerades 2008, åren därefter har försäkringsbolaget Afa betalat ut betydligt mindre pengar i sjukersättning till de kommunalt anställda.

Nu är det kommunernas inbetalade premier till försäkringsbolaget för 2008 som ska betalas ut. Afa har ett styrelsesammanträde den 11 juni där frågan avgörs. Det kan i bästa fall för kommunerna också handla om en utbetalning för även 2007 och då handlar det om dubbla den summa som säger följande:

Örnsköldsvik 28 miljoner, Sollefteå 11 miljoner, Kramfors 10, Timrå 8 miljoner och Ånge 6 miljoner. För den största kommunen Sundsvall handlar det om 43 miljoner kronor. Summan för Härnösand saknas.

För Sollefteås del skulle pengarna kunna rädda hotade verksamheter som äldreboendet Vallänge i Undrom och korttidsboendet Aspen i centrala Sollefteå.

– Det handlar om vård och omsorg och då är det ju personal, säger kommunalrådet Elisabet Lassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista