1 av 2
Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling i Sundsvall visar vägen till kyrkoporten. Församlingen är en av få som ökat antalet besökare. Foto: Stig Edfast
2 av 2
Kyrkoherde Charlotte Odelberg och informatör Kristina Hellberg kan konstatera att församlingen tappat närmare 6000 gudstjänstbesökare sedan 2006.Foto: Lennart Sundwall
Västernorrland

Allt färre besöker kyrkan

Charlotte Odelberg, kyrkoherde: ”Vi tappar för att folk flyttar härifrån”
2:01 min

Församlingarna i länet har tappat drygt 60 000 gudstjänstbesökare sedan 2005, enligt statistik från Härnösands stift. 49 av 59 församlingar har drabbats.

– Jag tror det beror på utflyttningen från kommunen och det faktum att många av våra äldre besökare dött, säger Charlotte Odelberg kyrkoherde i Stadsförsamlingen i Sollefteå.

Situationen hos Gudmundrå församling i Kramfors ser identiskt lika ut som den i Sollefteå. Stadsförsamlingen i Örnsköldsvik har också tappat rejält med besökare genom åren.

Den stora Gustav Adolfs-församlingen i Sundsvall har tappat 3000 gudstjänstbesökare sedan 2005.

Det finns några få exempel åt motsatt håll. Selångers församling har ökat antalet gudstjänstbesökare med 1000 personer. Där är Bror Holm kyrkoherde:

– Jag tror att det beror på en röd tråd där alla våra sammankomster som är välbesökta under veckorna syftar till söndagens gudstjänst, säger han.

– Vi bjuder in till vardagsverksamhet som i sin tur leder fram till gudstjänsten på söndag, säger Bror Holm.

Bäst siffror av alla visar Tuna församling i Matfors som gått från 4300 besökare 2005 till 7932 besökare 2011.

Siffrorna för domkyrkoförsamlingen i Härnösand är inte relevanta beroende på att domkyrkan renoverades 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".