Foto: Hasse Holmberg
Västernorrland

Så ska forskarlaget hjälpa polisen

0:50 min

Partnervåld, hedersrelaterat våld och stalkning är högprioriterade frågor – nu ska forskare hjälpa polisen att utveckla arbetsmetoder för att göra bättre riskbedömningar.

– Vi vill att de män och kvinnor som gör en anmälan till polisen ska känna sig trygga i att man får en bedömning av sitt ärende och utifrån det också skyddsåtgärder så att man inte ska bli drabbad av våld igen, säger Susanne Strand, forskare på Mittuniversitet.

Forskarlaget ska hjälpa polismyndigheterna i Jämtland och Västernorrland att arbeta strukturerat för lättare hitta högriskfall.
– Vår forskning ska ge polisen bättre metoder för att de bättre ska kunna prioritera och fokusera sina resurser, säger Susanne Strand.

Enligt Susanne Strand är de av stor vikt att undersöka hur riskbedömningarna ser ut då åklagare å polis inte alla gånger gör riskbedömningar på samma sätt.
– I vissa fall är det åklagare som beslutar om skyddsåtgärder och i andra fall polisen och då är det viktigt att det finns en helhet i den här kedjan av skyddsåtgärder, säger hon.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista