Jacomina Beertema (M) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämden som bland annat ansvarar för sjukhusen i länet. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Mera neddragningar på sjukhusen

Landstinget fortsätter brottas med sin dåliga ekonomi. Den senaste prognosen för 2012 visar på 103 miljoner back för länets tre sjukhus och totalt 117 miljoner för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Men sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema (M) menar att det går att vända siffrorna och klara ekonomin i år.

Tidigare i vår krävde partikamraten och  ordföranden i landstingsstyrelsen Per Wahlberg (M) in svar på några frågor från samtliga nämnder. Frågorna handlar om vad nämden har gjort och tänker göra för att komma till rätta med de befarade underskotten för 2012. 

I går sammanträdde Hälso- och sjukvårdsnämnden och lämnade då ifrån sig sitt svar. Det var en enig nämnd som svarade, betonar Jacomina Beertema.

I svaret redovisar man de åtgärdsplaner som tagits fram under våren av respektive sjukhusförvaltning:

Örnsköldsviks sjukhus  presenterar åtgärder för kostnadsminskningar med 3,55 miljoner kronor för 2012.

Länssjukhuset i Sundsvall presenterar åtgärder för besparingar med 20 miljuoner för 2012 och ytterligare 3 miljoner för 2013. 10 miljoner är inberäknade i sjukhusets helårsprognos, skriver man i svaret.

Sollefteå sjukhus visar upp åtgärder för tidigare beslutad kostnadsreducering med 14 miljoner för 2012 och ytterligare 15 miljoner för 2013. Förslaget innebär bland annat en minskning med 20 vårdplatser. Det återstår fortfarande, enligt Jacomina Beertema, ett "formellt" beslut vad gäller den risk- och konsekvensanalys som har gjorts i Sollefteå men uppgiften från sjukhusdirektören är att hon bedömer att det kommer att gå igenom, säger Beertema.

– Sjukhusen har varit olika duktiga på att ta fram åtgärder för att minska kostnader men bedömningen är ändå att åtgärderna inte räcker till för att klara underskottet som är på 103 miljoner för de tre sjukhusen sammanlagt, eller totalt 117 miljoner då man också räknar med rättspsykiatrin som också ingår i specialistvården.

Även landstingets primärvård går mot ett underskott på 29 miljoner men primärvården hanteras av en annan nämnd än sjukhusen.

Men det handlar också om att få in pengar till hälso och sjukvården.
I svaret från Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår man att statliga stimulansmedel till landstinget avsedda för förbättringar inom specialistvården hädanefter ska tillföras sjukvårdsförvaltningarna. Hur mycket pengar det handlarom  för i år vet man inte ännu men det kan röra sig om 25-30 miljoner, enligt Jacomina Beertema.

Nämnden föreslår också att förvaltningarna hädanefter ska betala den lägre arbetsgivaravgift som gäller när man anställer  yngre, upp till 25 år, och äldre över 65 år.  Idag betalar förvaltningarna full arbetsgivaravgift för alla och återbäringen bokförs senare på landstingets finansförvaltning. Det här är pengar som ska tillföras hälso- och sjukvården, anser Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu ska frågan behandlas vidare politiskt. Idag sammanträder landstingsstyrelsens finansutskott och den 11 juni tar landstingsstyrelsen upp frågan.

Om alla delar i förslaget går igenom  så betyder det att det förväntade underskottet kan vändas till ett nollresultat.
– Det är min bestämda åsikt att vi ska klara ekonomin i år, säger Jacomina Beertema.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".