Lars Persson och Sigge Godin. Foto: Pontus Hellsén
Sundsvall

Mitthem kan bygga nya hyresrätter

Lars Persson: ”Kommunen skickar signaler”
1:27 min

Det blir kommunala bostadsbolaget Mitthem som startar upp bygget av nya stadsdelen Norra kajen i Sundsvall. Kommunstyrelsen vill att uppemot 300 lägenheter ska byggas de kommande åren, varav ett hundratal på Norra kajen.

– Kommunen skickar signalen att det ska byggas på Norra kajen och vi använder Mitthem för att komma igång med Norra kajen. Det skapar fler bostäder, tillväxt och utveckling i Sundsvall, säger Lars Persson (FP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Söktrycket till att bo i Norra kajen är högt. Det finns över 1500 intresseanmälningar – men det handlar inte om bostäder för alla.
– Det kommer vara dyra bostäder på Norra kajen som alltid när man nyproducerar, säger Lars Persson.

Lars Persson tror att ungdomar kan gynnas om byggplanerna blir till verklighet.
– Får vi igång en flyttkedja så innebär det också att det kommer att uppstå tomma lägenheter, lägenheter som kanske har billigare hyra, som är mindre som lämpar sig som ett bra boende för ungdomar, säger han.

Men det finns hinder. Sundsvalls kommun äger inte marken där man vill bygga lägenheterna. Ett besked om det kommer först till hösten.
– Vi är inte oroliga för att vi ska få rätt, det är vi ganska övertygade om, men rent formellt måste vi vänta till hösten, säger Lars Persson.

Kommunstyrelsen i Sundsvalls kommun har tidigare har åkt på bakslag i fullmäktige tackvare sin bräckliga majoritet. Men Lars Persson tror att det finns en politisk enighet om Norra kajen.
– Jag tror att det finns en bred enighet i Sundsvalls kommun om att få igång byggandet på Norra kajen och att använda Mitthem som verktyg så jag är inte orolig över att det politiskt skulle stanna någonstans, säger han.

Men samtidigt säger Sigge Godin som är ordförande på Mitthem att det ännu inte finns nån kalkyl som går i hop för bygget.
– Vi vill alltid ha en kalkyl som går ihop och vi har inte sett att vi får ihop det än, säger han.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".